Ex -Yu

Umro Hercegovac, najpoznatiji hrvatski istjerivač đavola

Umro Hercegovac, najpoznatiji hrvatski istjerivač đavola
Foto: Pixsell | Umro Hercegovac, najpoznatiji hrvatski istjerivač đavola

ZAGREB - Nakon duže bolesti umro je jedan od najpoznatijih hrvatskih egzorcista, fra Smiljan Kožul. Imao je 81 godinu.

Poznat je i po tome što je 2015. godine u Crkvi Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu vjenčao bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka s dugogodišnjom djevojkom Anom Šarić.

Fra Kožul bio je najpoznatiji hrvatski egzorcist, a kako je prije više godina pisao dnevni tisak, on se godinama svakodnevno bavio istjerivanjem đavla - svaki dan su mu dolazili Hrvati koji su ga molili da skine urok s njih, navodi Index.hr.. 

Bio je pomoćnik don Gabriela Amortha, vodećeg egzorcista u Rimu te je osam godina obavljao službu egzorcista u Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

"Tisuće je Hrvata zarobljeno crnom magijom", rekao je 2011. godine Kožul. U jednom drugom intervjuu kazao je kako se od stotina ljudi koji mu se javljaju samo "10 posto ih stvarno opsjednuto đavlom, dok su drugi duševni bolesnici".

Kožul je tvrdio da je sam obavio više stotina egzorcizama, a jednom prilikom, kako je tvrdio, doveli su mu opsjednutu osmomjesečnu bebu - jer nije spavala više od 20 minuta u komadu. Nakon njegovog obreda, ustvrdio je Kožul, beba mu je zaspala u naručju.

Kako je objavljeno na stranici Pokreta krunice za obraćenje i mir, fra Kožul rodio se 28. 2. 1942. u Hercegovini, u selu Turčinovići, općina Široki Brijeg. Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom selu, a četiri razreda niže gimnazije na Širokom Brijegu, gdje je završio i prvu godinu više gimnazije. Godine 1958. prelazi u Franjevačku klasičnu gimnaziju, Kaptol 9., gdje je maturirao 1962. Postao je franjevac u Hrvatskoj Franjevačkoj Provinciji svetih Ćirila i Metoda 16. kolovoza 1960. položivši redovničke zavjete.

Teologiju je studirao u Zagrebu (prve tri godine) i Salernu u Italiji. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. u zagrebačkoj katedrali od kardinala Franje Kuharića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije