Ex -Yu

Upisom Cetinjskog manastira nije stečeno novo pravo

Upisom Cetinjskog manastira nije stečeno novo pravo
Foto: Ilustracija/Arhiva | Upisom Cetinjskog manastira nije stečeno novo pravo

​PODGORICA - Rješenjem Uprave za nekretnine i državni imovinu u vezi sa Cetinjskim manastirom nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rješenja u katastarsku evidenciju, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju je navedeno da je osporavanje legitimnih i zakonskih prava Mitropoliji dugo godina bilo normalno u Crnoj Gori i zato se danas svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi kod jednog dijela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije.

"Kriminalizovanje svakog zahtjeva Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava je ništa drugo nego diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti", ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije podsjećaju da je rješenjem nadležne Komisije za izlaganje Katastarske opštine Cetinje 11. aprila 1996. godine utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno Manastir Sveti Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u listu nepokretnosti, u kojem je i sam Manastir.

"Međutim, to pravo nikad nije uneseno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je upisano samo pravo korištenja bez oznake nosioca prava svojine", podsjeća se u reagovanju.

Iz Mitropolije ocjenjuju da je Uprava za katastar i državnu imovinu na njihov nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996. godine.

Novo rješenje, kako se ističe, nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem i dalje neustavno prijestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korištenja Cetinjski manastir.

"To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se prijestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi Manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju", navedeno je u saopštenju.

IZ Mitropolije su ukazali da je ovo rješenje podložno provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova.

"Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava", napominje se u saopštenju.

Iz Mitropolije su naveli da su u velikoj mjeri u tome i uspijevali zahvaljujući nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima koji su "odolijevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti".

"Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i po nju nepovoljne aršine", piše u reagovanju.

Iz Mitropolije su istakli da ne traže niti dobijaju bilo kakve privilegije u odnosu na bilo kojeg nosioca prava svojine. "Zahtijevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju", naglašava se u saopštenju.

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Đurišić je istakao da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku na osnovu rješenja iz 1996. godine, prema kojem su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira, a u računarsku bazu je, umjesto svojina, unesen pojam korištenje.

"Uprava je donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti", rekao je Đurišić.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo prijestonice Cetinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije