Ex -Yu

Upravniku i čuvaru u "Lori" za zločine nad Srbima dugogodišnje robije

Upravniku i čuvaru u "Lori" za zločine nad Srbima dugogodišnje robije
Foto: Pixabay/Daniel_B_photos | Upravniku i čuvaru "Lore" za zločine nad Srbima dugogodišnje robije

SPLIT - Splitski Županijski sud osudio je Tomislava Duića, nekadašnjeg upravnika logora "Lora" u Splitu u kojem su mučeni i ubijani Srbi, na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnih zločina.

Duić je osuđen na šest godina zatvora zbog komandne odgovornosti u predmetu "Lora jedan", a zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u slučaju "Lora dva" na pet godina.

Kako piše "Slobodna Dalmacija", a prenosi Srna, pred ovim sudom izrečena je kazna i Emiliju Bunguru, kojem je suđeno kao čuvaru koji je učestvovao u ratnom zločinu protiv civila i ratnih zarobljenika koji su se početkom devedesetih godina našli u "Lori".

On je osuđen za "Loru jedan" na tri i po godine zatvora, a za "Loru dva" na tri godine, te mu je izrečena jedinstvena nepravosnažna kazna od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. S obzirom na to da je riječ o kazni manjoj od pet godina, pravosnažnost presude o kojoj će odlučivati Visoki krivični sud Bungur će čekati na slobodi.

Duić i Bungur već su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima 2006. godine, kada je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest. S obzirom na to da su obojica bila u bjekstvu i to Duić 11 godina, a Bungur 15 godina, nakon što su uhapšeni, tražili su obnovu postupka, te su je i dobili, a onda su oba slučaja "Lora" objedinjena u jedno suđenje.

Optužnica ih je teretila da su zlostavljali i mučili većinom srpske civile, od kojih su dvojica, Gojko Bulović i Nenad Knežević, i umrli. Kada je riječ o ratnom zločinu nad ratnim zarobljenicima, Duić i Bungur bili su optuženi da su dopuštali vojnicima i civilima kojima je bio dozvoljen ulaz u "Loru" da se prema zatvorenicima ponašaju tako da vrijeđaju njihovo ljudsko dostojanstvo i lično ih ponižavaju, psihički i fizički muče i kažnjavaju sve do smrti.

Posebno su zlostavljali neevidentirane zatvorenike koje su udarali nogama, rukama i bejzbol palicama. Ranjenim su zarobljenicima priključivali štipaljke na uši i polne organe, preko kojih su im puštali jake strujne udare. Gurali su im pištolj u usta i prijetili da će ih ubiti, odvozili ih na lažna strijeljanja, šmrkovima polivali vodom pod velikim pritiskom ciljajući upravo u povrijeđena mjesta na tijelu, prisiljavali na bludne radnje, da jedni druge tuku, ulaze u pasje kućice i laju, te kleče i kupe ustima otpatke po tlu.

"Od posljedica premlaćivanja preminuli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić", piše "Slobodna Dalmacija".

Županijski sud u Splitu osudio je 6. aprila nepravosnažno bišeg upravnika splitskog logora "Lora" Tomislava Duića na 8,5 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a čuvara Emilia Bugura na četiri godine i deset mjeseci.

U postupku "Lora 1" obojica su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima, pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Logor "Lora" u Splitu, u kojem su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine. Ovaj logor osnovan je na mjestu nekadašnje ratne luke JNA, koju su nakon odlaska JNA preuzeli pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske. U logoru je bilo zarobljeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske ubijeno je njih 70. Iz Udruženja "Jadovno" ranije su navodili da je državni i vojni vrh Hrvatske bio upoznat o svim dešavanjima u logoru "Lora". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije