Ex -Yu

Urednik NIN-a tvrdi da je fotografija Tanjugova; Agencija: To nije naša slika

Urednik NIN-a tvrdi da je fotografija Tanjugova; Agencija: To nije naša slika
Foto: NIN/Tanjug | Urednik NIN-a tvrdi da je fotografija Tanjugova; Agencija: To nije naša slika

BEOGRAD - Nakon što je javnost šokirala fotografija na naslovnici sutrašnjeg NIN-a, na kojoj je cijev uperena u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, urednik tog nedjeljnika Milan Ćulibrk pravda se tvrdnjom da je riječ o fotografiji Tanjuga, što, međutim, nije istina, piše ova agencija.

"To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju", navodi Tanjug.

Takođe agencija tvrdi da ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isjekao, fokusirajući se na dio kadra u kojem je puška "uperena" u predsjednika Vučića.

"Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posjete predsjednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isjekao dvije trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje. Riječ je, dakle, o uklanjanju dvije trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promijenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka. Uredništvo NIN-a zna da je to postupak, koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu. Neovlašćena i neprofesionalna izmjena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih dijelova, zove se "kropovanje", što nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava. Dakle, to što Ćulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana, pored ostalog, inače, i na sajtu B92 - nije tačno. Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vijest o poseti predsednika sajmu naoružanja", navedeno je iz Tanjuga.

Povezana vijest: Kakvu poruku šalje naslovna NIN: Cijev uperena u Vučića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije