Ex -Yu

Mira Marković sahranjena u dvorištu porodične kuće

Mira Marković sahranjena u dvorištu porodične kuće
Foto: N.N. | Urna Mirjane Marković položena u grobnicu u Požarevcu
Tanjug

POŽAREVAC - Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Polaganju urne uz pjesmu Podmoskovske večeri, ispod lipe gdje počiva i njen suprug, a gdje je prethodno sveštenstvo Eparhije braničevske održalo opijelo, nije prisustvovao niko od članova uže porodice - sin Marko, ćerka Marija, unuk Marko... Oprostajni govor održao Milovan Bojić, direktor KBC Dedinje, koji je izrazio uvjerenje da će sud istorije skinuti klevete i laži sa njenog imena ali i njenog pepela.

Bivši predsjednik SRJ Momir Bilatović, koji je govorio u ime Udruženja "Sloboda", rekao je da je Mira Marković bila sretna jer je imala ljubav velikog čovjeka, Slobodana Miloševića, i da je bila i hrabra žena, a ta hrabrost se, kako je naveo, ogleda u knjigama koje je napisala.

Bila je čast živjeti sa ženom koja je imala uvjerenja, što je danas veoma rijetko, kazao je on.

Pročitano je i pismo ćerke Marije, u kome se oprašta od majke "drage partizanke" i navodi da joj je drago što ona nije mogla da pročita sve što je pisalo u medijima na dan kada je umrla.

Navela je, pored ostalog, da joj je mnogo žao što je odlučila da bude pokopana u Požarevcu, "ti i tata sami, gde ja i Marko nikada nećemo doci".

Polaganju urne prisustvovali su ministri iz redova SPS Slavica Ðukić Dejanović i Goran Trivan, lider radikala Vojislav Sešelj i funkcionerka SRS Vjerica Radeta, bivši zvaničnici Srbije i SRJ Nikola Šainović Momir Bulatović, Živorad Jovanović, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, kao i Dragomir Karić, Zorica Brunclik i Miroljub Kemiš, rodbina, prijatelji i brojni građani.

Dio građana ostao je ispred kapija porodične kuće Miloševića.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković stigla je juče iz Rusije u Srbiju.

Ona je preminula 14. aprila u 77. godini u Moskvi od komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dvije operacije.

Prije polagamje urne, u Domu kulture održana je komemoracija u organizaciji Udruženja "Sloboda".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije