Ex -Yu

Uručene prve vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO-a

Uručene prve vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO-a
Foto: Tanjug arhiva | Uručene prve vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO-a

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je prve vojne spomenice pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade za učešće u odbrani od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

"Mi smo sa dodelom spomen-medalja za učešće u odbrani od NATO agresije krenuli od 63. padobranske brigade. Ona je naša elitna jedinica. Ona je jedinica hrabrih ljudi, koji su, bez obzira da li su u njenom aktivnom sastavu, uvek spremni da priskoče u pomoć svojoj jedinici i zemlji", rekao je Vulin.

On je na svečanosti u Nišu istakao da je 63. padobranska, slavna, herojska brigada, koja je postala simbol otpora NATO agresiji, prenosi RTV.

"Svaka naša brigada je bila herojska, svaka srpska jedinica je bila elitna zato što su je činili elitni ljudi", rekao je Vulin.

On je istakao da je malo zemalja koje mogu da se pohvale takvim junacima i jedinicom.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, Vulin je rekao da svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju pažnju i poštovanje.

"Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih. Srbija se ponosi svakim vojnikom, oficirom, policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni", dodao je Vulin.

Komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan je, sjećajući se NATO agresije izvršene nad Srbijom 1999. godine bez mandata UN, posebno istakao otpor naroda i uspjeh borbenih operacija srpske vojske, a naročito njenih elitnih sastava - 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

"Naša država, uz podršku ponovo vaskrslih i nastalih svetskih sila, i ovih dana vodi odlučnu bitku da očuva svoj narod, naše pravoslavne svetinje i sve što je naše na Kosovu i Metohiji. U toj borbi i mi, na vojnički način učestvujemo", poručio je general Talijan.

Zamjenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli.

Za potpukovnika u penziji Vidoja Kovačevića, ratnog načelnika Štaba 63. padobranske brigade i neposrednog učesnika borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije 1999. godine, u kojima je bio ranjen, dobijena vojna spomenica znači priznanje i čast.

"Posle 20 godina od zlikovačkog NATO bombardovanja SRJ, dobili smo spomenicu za učešće u borbenim dejstvima 1999. godine. Ovo je za mene jedno priznanje, čast i znak da država nije zaboravila svoje borce koji su dali mnogo sebe za očuvanje srpstva i SRJ", rekao je Kovačević.

Vulin je, na svečanosti održanoj u niškom Domu Vojske, uručio vojne spomenice i porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije