Ex -Yu

Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija 14. oktobra

Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija 14. oktobra
Foto: Tanjug/Arhiva | Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija 14. oktobra

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće zvanično ustoličen u najsvetiji tron patrijarha srpskih 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh će tog dana, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, posjetiti Kosovo i Metohiju i Pećku patrijaršiju, lavru patrijaraha srpskih, gdje će predvoditi Svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Tom prilikom po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja NJegove svetosti Porfirija u najsvetiji tron patrijaraha srpskih", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se napominje da osam vijekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode nasljednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Poslije uspostavljanja jedinstava SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na srpske arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana.

Ustoličenje prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije, patrijarha Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine.

Kasnije su u ustoličeni i njegovi nasljednici na tronu Svetog Save - patrijarh Varnava /Rosić/ 6. jula 1930. godine, patrijarh Gavrilo /Dožić/ 2. avgusta 1938. godine, patrijarh German /Đorić/ 29. maja 1960. godine.

Tu je ustoličen i patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine i patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. Godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije