Ex -Yu

Uvredljive poruke na automobilu predsjednika srpske manjine u Rijeci

Uvredljive poruke na automobilu predsjednika srpske manjine u Rijeci
Foto: Novi list | Uvredljive poruke na automobilu predsjednika srpske manjine u Rijeci

RIJEKA - Automobil predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku Mile Opačića išaran je uvredljivim porukama u noći sa 4. na 5. avgust.

Kako pišu lokalni mediji na automobilima su ispisane poruke "Čedo majku mu", kao i simbol četiri slova "S".

Opačiću, koji je i odbornik u skupštini Grada Rijeka, "presprejan" je cijeli automobil, a kako on sam kaže šokirao ga je prizor koji je vidio kada je ujutro izašao ispred zgrade.

"Osjećam se loše. Kako da se osjeća čovjek koji nije ni mrava zgazio, koji već godinama predstavlja srpsku zajednicu u Rijeci i koji je uvijek spreman za dijalog i s onima koji imaju drugačije političke stavove", rekao je u izjavi za Novosti Opačić, dodajući da mu se nešto slično nije dogodilo od početka 90-ih, kad je slične uvrede pronalazio u svom ulazu i na poštanskom sandučiću.

"Kasnije su došli i forenzičari i interventna policija, a o svemu je obaviješten i DORH", rekao je Opačić koji očekuje da će policija DORH-u podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca za poticanje na nasilje i mržnju.

Na vandalski čin reagovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji se oglasio saopštenjem.

"Nažalost, niti jedna zajednica pa tako niti naša nije imuna na ispade  vandala čije postupke najoštrije osuđujem i vjerujem da će policija u što skorijem roku pronaći počinitelje ovog nedjela i primjereno ih kazniti. Uvjeren sam da velika većina Riječana također osuđuje ovaj bezumni čin te da se radi o postupku nekolicine primitivaca koji vlastitu beznačajnost kompenziraju agresivnošću, a ohrabreni su, nažalost, rastućim trendom u našem društvu kojim određene skupine pokušavaju etablirati nešto što bi odavno trebalo biti iza nas – ustaške i nacionalističke vrednote. Tome svi zajedno moramo hitno stati na kraj jer možda nije daleko dan kada meta više neće biti vozila već ljudi",  poručio je Obersnel.

Saopštenje je izdala i Lista za Rijeku, koja ovakve nacionalističke ispade smatra nedopustivima, tražeći pronalaženje i sankcioniranje počinitelja.

(Novilist.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije