Ex -Yu

Vučić će na sastanku u Briselu pokazati listu napada na Srbe na KiM

Vučić će na sastanku u Briselu pokazati listu napada na Srbe na KiM
Foto: Tanjug | VUčić će na sastanku u Briselu pokazati listu napada na Srbe na KiM

BRISEL - U Briselu je počeo trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i EU posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Žosepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Predhodno se Vučić odvojeno sastao sastao sa Boreljom i sa Lajčkom.

Predsednik Srbije danas će na sastanku sa delagacijom Prištine i EU predstavnicima Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom navesti i dokumentovati cijeli spisak incidenata i napada na Srbe na KiM, na njihovu i imovinu SPC u ovoj godini, saznaje Tanjug.

Vučić će upozoriti na položaj Srba na KiM i tražiti njihovu zaštitu i to argumentovati dugim spiskom vjerski i etnički motivisanih napada, čak u 80 slučajeva od početka godine i na zabranu ulaska zvaničnicima Srbije, ali i građanima i medijima iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Spisak počinje incidentom na Božić ove godine, kada je obijena kuća porodice Vučković u Babinom mostu, a završava fizičkim napadom na Ranka Bacića (67) ) iz sela Dolac kod Kline, kada mu je grupa Albanaca nanijela teške teleske povrede.

Vučić će podsjetiti i na upad inspekcije u Dom Zdravlja u Štrpcu zbog vakcina, koje je Beograd poslao građanima na Kosmetu, kako bi mogli da se vakcinišu već krajem januara.

Incidenti su se nastavili u februaru, a početkom tog mjeseca je upucan Srbin Boban Ristić u Lapljem selu, da bi dan i dva kasnije bio ispisan grafit OVK na kući Krstovića u Goraždevcu, polomljena zastava i jarbol kod spomenika srpskim žrtvama u istom gradu kod Peći i ukradeni arheološki ostataci u Isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena.

Na dugačkom spisku nalazi se i slučaj obijene kuće porodice Jovanović u Mogili, porodice Vučković u selu Berkovo, napad nožem na srpskog mladića M. M. u Kosovskoj Mitrovici.

U martu su se incidenti nastavili obijanjem kuće Srbina u Gračanici, ranjavanjem dvojice Goranaca u Globočici, ali i obijanjem pravoslavne crkve Sveti Petar" u Klokotu i krađom novca, na Zadušnice, te obijanjem crkve "Svete Trojice" u selu Parteš, skrnjavljanjem groblja Binač...

Takođe, 12. marta pripadnici Rosu izvršili su pretres prostorija opštine Klokot, pretres porodične kuće predsjednika opštine Klokot, koji je uhapšen, piše Tanjug.

Ni april nije prošao bez incidenata i etnički motivisanih napada, a na meti su se našli zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja, Osnovna škola u Obiliću, ali i Srbi i njihova privatna imovina, uz pokušaj upada u KBC na sjeveru Kosovske Mitrovice.

Početkom maja kamenovana je kuća porodice Jaćović u Kosovskoj Vitini, koja je tog mjeseca dva puta bila na meti napada, a napadnut je i Miroslav Lukić iz Velike Foče, dok je na Ðurđevdan grupa izgrednika pokušala da skine srpsku zastavu sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, kamenovana je crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru grada Peći, a nakon nje i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini…

Jun mjesec počeo je grafitom "Velika Albanija" na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, a nekoliko dana nakon toga uslijedio je upad Kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini, nakon liturgije na Spasovdan koja je u ovoj crkvi održana nakon 23 godine.

Zatim su ispisani grafiti na hramu Hrista Spasa u Prištini na engleskom "Isus mrzi Srbe", a uslijedili su i protesti Albanaca ispred hrama zbog postojanja takvog objekta navodno na zemlji Univerziteta i navodne provokacije zbog liturgije.

U junu je zabilježeno više puta skrnavljenje grobalja, ali i obijanja i skrnavljenja crkava.

Mjesec je završen napadima na Dragicu Gašić, prvu srpsku povratnicu u Ðakovicu - kamenovanjem njenog stana, ljepljenjem slika mrtvih ljudi, uz proteste NVO sa zahtjevima za njeno iseljenje.

Takođe, jun je obilježilo i pretresanje i hapšenje Srba na Gazimestanu, koji su došli da obilježe Vidovdan.

Dan kasnije ukradena je trobojka SPC i polomljen jarbol na porti manastira Gračanica, a fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom "velike Albanije" gazi trobojku, da bi samo nekoliko sati kasnije osvanuo snimak gdje isti maskirani Albanac pali zastavu.

Jul se nastavlja pritiskom na Dragicu Gašić, kao i na druge Srbe, novim grafitima i bilbordima "Albanija OVK" na putu Gračanica - Laplje selo.

Incidenti su kulminirali fizičkim napadom grupe Albanaca na 13-godišnjeg dječaka, Nikolu P, koji je dobio modrice i podlive, a pokidali su mu i krstić koji je nosio oko vrata.

Uz spisak napada, Vučić je pokazao i fotografije napadnutih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije