Ex -Yu

Vanredna situacija i u Kraljevu

Vanredna situacija i u Kraljevu
Foto: sh.wikipedia.org | Vanredna sitacija i u Kraljevu
N.N.

Vanredna situacija proglašena je danas i u Kraljevu, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem kovida 19.

Odluku je donio gradonačelnik Predrag Terzić na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada, a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, prenose Novosti.

Odluka stupa na snagu od sutra od 7 sati,kada će početi da se primjenjuju i posebne mjere zaštite stanovništva. Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere lične zaštite jedna je od tih mjera.

"U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite", navodi se u odluci o proglašenju vanredne situacije.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Rigoroznija pravila važe i za ugostiteljske objakete, koji će raditi od 7 do 20 časova, ali i u tom vremenskom okviru pod posebim režimom:za jednim stolom ne mogu sjediti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Na listi mjera je i prevencija u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, odlaganje okupljanja u osnovnim, srednjim i visokošlskim ustanovama, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mjera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Kraljevčani će od nedjelje morati da nose zaštitne maske u javnom prevozu, a vozila će morati redovno da se provjetravaju i dezinfikuju.Na snazi će biti i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, sprovođenje mjera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja vjerskih obreda.

Mjere zaštite uz nošenje maske i rukavica biće obavezne u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima ljepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice). Naložena je i česta dezinfekcija svih javnih objekata, češće pranje ulica i javnih površina,a preporučena dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije