Ex -Yu

Varhelji u Podgorici: EU spremna da vas prati na evropskom putu

Varhelji u Podgorici: EU spremna da vas prati na evropskom putu
Foto: Arhiva | Varhelji u Podgorici: EU spremna da vas prati na evropskom putu

PODGORICA - Komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Oliver Varhelji izjavio je u crnogorskoj Skupštini da je u strateškom interesu EU da se Crna Gora približi Evropi, te da ga raduje što se politički dijalog vratio u ovaj parlament.

On je na večerašnjoj sjednici ukazao da je Crna Gora u delikatnom periodu nakon izbora, ali da cilj pristupanja EU uživa široku podršku u ovom domu, što je dobar osnov za cijeli niz reformi koje će u parlamentu zahtijevati kvalifikovanu većinu.

"EU je spremna da vas prati na evropskom putu i posvećena je stvarnoj realizaciji reformi, kako bi napredak bio vidljiv već u sljedećih četiri do pet godina", naveo je Varhelji.

On je istakao da je EU uložila napore da ekonomski pomogne oporavak Crne Gore, dodavši da je ove sedmice dobila pomoć, odnosno prvih 30 miliona od 60 miliona evra tranše.

Varhelji je naveo i da će EU podržati realizaciju najveće investicije u Crnoj Gori, a to je izgradnja auto-puta Bar - Boljare.

"Podsticanje investicija ekonomskog rasta na zapadnom Balaknu moguće je isključivo ako su lideri opredijeljeni da sprovedu reforme koje će podstaći preduzetništvo. U tom pogledu evropski paket daje detaljan pregled i smjernice u vezi s ekonomskim prioritetima", rekao je Varhelji.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić istakao je na početku sjednice, kojoj je prisustvovala i šef Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa, da će Crna Gora ići putem slobode, prosperiteta i evropske solidarnosti.

"Sve analize i preporuke Evropske komisije budite sigurni da doživljavamo kao važan putokaz koji će dati doprinos razvitku Crne Gore", rekao je Bečić.

U izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu, koji je predstavljen u utorak, 6. oktobra, u Briselu, navodi se da je Crna Gora postigla određeni napredak u procesu pristupanja EU, ali je korupcija i dalje prisutna u mnogim oblastima i potrebna je snažna politička volja za efikasno rješavanje tog zabrinjavajućeg pitanja.

U dokumentu se ocjenjuje i da su period između dva izvještaja obilježile tenzije i nepovjerenje između političkih aktera i nizak nivo povjerenja u izborni okvir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije