Ex -Yu

Vehabija sve više i u Makedoniji

Vehabija sve više i u Makedoniji
Vehabija sve više i u Makedoniji

SKOPLjE - Skopski muftija Ibrahim Šabani potvrdio je da je u makedonskim džamijama sve veći broj pripadnika vehabijskog pokreta.

"Činjenica je da je njihov broj uvećan i moguće je da sada ima 500 do 600 vahabija, ali ne isključujem mogućnost da ih ima i više", naglasio je on. 

Muftija Šabani je napomenuo da vehabije u Skoplju u potpunosti drže Hatundžik-džamiju, ali i da su prisutni u Isa-beg i Tutunsuz-džamiji.

"U džamiji Jahj-paša problematičan je džamijski odbor i oni drže predavanja van redovnih termina za molitve, što nije dozvoljeno. Džamija je otvorena 24 časa, ali se zna kada se klanja“, naveo je Šabani u intervjuu za skopski „Utrinski vesnik“.           

Prema njegovim riječima, većina koja podržava vehabije nisu radikalni, ne tuku se i ne ubijaju, pa čak ne znaju ni ciljeve, ali se njima, iz nejasnih razloga, manipuliše.

„Vehabizam je političko učenje i vehabije su radikalni. U Saudijskoj Arabiji su se pojavili tokom Osmanske imperije i započeli su da mijenjaju određene tradicije, počeli su da biju i da ubijaju“, istakao je Šabani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije