Ex -Yu

Virusolog: Delta soj ima 90 odsto zaraženih, potrebna revizija mjera

Virusolog: Delta soj ima 90 odsto zaraženih, potrebna revizija mjera
Foto: Tanjug/AP | Virusolog: Delta soj ima 90 odsto zaraženih, potrebna revizija mjera

Delta soj izolovan je u 90 odsto uzoraka koji su u Srbiji uzeti od pacijenata sa simptomima virusa korona, rekla je danas virusolog Tanja Jovanović.

Jovanovićeva, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, smatra da porast broja inficiranih i dominacija delta soja, koji se lakše i brže prenosi nego dosadašnje mutacije, ukazuju da je potrebna revizija protivepidemijskih mjera, uz oštriju kontrolu sprovođenja postojećih.

"Bilo je očekivano da delta varijanta postane dominantna u septembru, ali se brzo proširila zbog nepoštovanja epidemijskih mera. Delta varijanta virusa za 70 procenata ima bržu transmisiju nego britanska ili alfa varijanta", rekla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je objasnila da nove varijante virusa, osim što se brže šire, dovode do promjene u kliničkom ispoljavanju infekcije, a utiču na promjenu terapije i na pouzdanost dijagnostičkih testova za otkrivanje kovida 19.

Jovanovićeva je istakla da od delta soja mahom obolijevaju mladi i nevakcinisani, navodeći da klinička slika počinje glavoboljom i povišenom temperaturom, uz odsustvo karakterističnih simptoma poput gubitka ukusa i mirisa.

"Uprkos tome, može da dođe do razvoja kompletne kliničke slike kovida 19, koja zahteva i hospitalizaciju", upozorila je Jovanovićeva.

Prema njenoj ocjeni, činjenica da se zaražavaju i oni koji su dobili dvije doze vakcine nije zabrinjavajuća, pošto je, kako je navela, poznato da nijedna vakcina, pa ni ova protiv virusa korona, ne pokazuje apsolutnu efikasnost.

 

"Vakcine koje se koriste u Srbiji imaju efikasnost iznad 90 odsto, što ukazuje da su vrlo pouzdane. Međutim, imunski sistemi imaju različitu efikasnost, pa se dešava da se pojedine osobe ponovo zaraze i poslije kompletne imunizacije", dodala je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije