Ex -Yu

Više od 200 pacijenta u Srbiji liječeno antikovid plazmom, efekti dobri

Više od 200 pacijenta u Srbiji liječeno antikovid plazmom, efekti dobri
Foto: Ilustracija | Više od 200 pacijenta u Srbiji liječeno antikovid plazmom, efekti dobri

BEOGRAD - Antikovid krvnom plazmom u Srbiji do sada je liječeno više od 200 pacijenata, a prikupljeno je više od 1.100 jedinica plazme, izjavila je specijalista transfuziologije na Insitututu za transfuziju krvi Srbije Milica Jovičić i dodala da su efekti liječenja antikovid plazmom dobri.

"Prikupli smo značajne količine plazme i ne smemo stati. Ima je dovolno za potrebe naših pacijentata", rekla je Jovičić i dodala da se vladinom projektu "Doniraj plazmu da bi pobedio kovid" odazvalo više od 2.000 davalaca, a neki su plazmu dali i više puta.

Institut je, kaže, od početka aprila počeo da prikuplja antikovid plazmu, ubrzo se priključio i Zavod za transfuziju Vojvodine, a plan je da se u sistem uključe i Niš i Kragujevac i Užice.

Da sada su kako kaže svi davaoci dolazi u Beograd ili Novi Sad.

"Program se širi, radimo kako se radi u svetu, menjamo protokole, prvo samo pozivali sve koji su imali pozitivan razultat PCR testa, a već dva meseca krvnu plazmu mogu dati i oni koji imaju pozitvan nalaz antiela, svi koji su preboleli kovid", rekla je Jovičić.

Po njenim riječima, svi zainteresovni da pomognu u borbi protiv korana virusa treba da se jave na telefon 19819 ili preko sajta Doniraj palzmu.

"Nakon što se svaki potencijalni davalac prijavi za program, obavljaju se razgovori, zakazuju pregledi da se vidi da li taj neko može da da plazmu, uzima se krv za različite analize, a kada se sve objedini, zakazuje se termin za davanje plazme", kazala je Jovičić.

"Oni koji su imali teži oblik sa pneumonijom tri meseca ne mogu dati krv i plamzu, ali se svi potencijalni davaoci beleže u bazu ... Morate biti zdravi jer ne želimo da naškodimo ni davaocu ni onome ko će je dobiti", rekla je šef odseka za imunohematološko testiranje davalaca krvi.

Svi iz baze su potencijalni davaoci, rekla je Jovičić i dodala da će neki odmah dati plazmu, a neki kasnije.

Shodno analizama, zakazuje se i koliko se često može davati plazma, a to je moguće na dvije nedjelje do 24 puta godišnje.

"Imamo davaoce koji su dali plazmu četiri i više puta, neki su to učinili jednom i nisu želeli više", rekla je ona.

Kako kaže prvi rezultati i efekti liječenja antikovid plazmom su dobri, ima efekata.

"To su obično najteži pacijenti na drugim vidovima terapije i potrebno je vreme da se znaju efekti. Oni su svakako pozitivni, pazma daje doprinos izlečenju, ali će se o svemu znati više u periodu koji dolazi", rekla je Jovičić i dodala da treba imati na umu da smo svašta saznali od marta do danas i o prenosu, načinu inficiranja, liječenju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije