Ex -Yu

Vlada HR priprema zakon koji bi suspendovao Zakon o radu?

Vlada HR priprema zakon koji bi suspendovao Zakon o radu?
Foto: Tanjug/AP | Vlada HR priprema zakon koji bi suspendovao Zakon o radu?

ZAGREB - Hrvatska vlada priprema prijedlog zakona koji bi privremeno, dok traje epidemija virusa korona, faktički suspendovao Zakon o radu (ZOR) i značajno smanjio radnička prava, zbog čega su već protestovali sindikati, dok u Ministarstva rada tvrde da je to "samo jedan u nizu radnih materijala", prenosi Hina pozivajući se na časopis "Radno pravo".

"Radno pravo" piše da Vlada priprema novi zakon pod radnim naslovom "Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19", koji bi poslodavcima omogućio smanjivanje plata do nivoa minimalca, ukidanje jednokratnih materijalnih prava i pojedinih odredaba kolektivnih ugovora.

Poslodavac bi mogao radniku da ponudi dodatak ugovora o radu kojim bi se skratilo radno vrijeme i ugovorila niža plata, mogao bi jednostrano da odluči o radu od kuće i da smanji naknadu plate zbog prekida rada, a ne bi morao više da primjenjuje za radnika najpovoljnije pravo, navodi se u tekstu.

Takođe, mogao bi radnika da pošalje na godišnji odmor, da mu promijeni raspored radnog vremena i ne bi morao da ga šalje na obavezne periodične preglede. Uz to, odluke bi mogao donositi bez konsultovanja i saglasnosti s radničkim vijećem.

Urednik časopisa i stručnjak za radnopravne odnose Krešimir Rožman rekao je za Hinu da je riječ o radnom materijalu, ali da se sigurno može očekivati donošenje nekih rješenja s obzirom na to da se zbog epidemije masovno krši ZOR - na primjer, rad od kuće u većini slučajeva nije posebno ugovoren.

Na pitanje da li se može zbog suzbijanja epidemije pristati na smanjenje radničkih prava, odgovorio je da se s pravne strane može, ali da je problem da se nađe ravnoteža u praksi.

"Neke stvari sigurno treba uraditi za neke samo nedostaje zakonsko određenje. Za radnika bi moglo da bude bolje da sada iskoristi godišnji i da se situacija u međuvremenu stabilizuje, nego da odmah dobije otkaz", kaže Rožman.

Što se tiče smanjenja plata, smatra da to treba napraviti u dogovoru sa sindikatima. Rožman ističe da u sadašnjoj situaciji treba pronaći odgovarajuća rješenja koja će omogućiti opstanak najvećeg broja poslodavaca i radnika, ali i spriječiti zloupotrebu mjera, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije