Ex -Yu

Vlada Slovenije odredila kriterijume za ublažavanje mjera

Vlada Slovenije odredila kriterijume za ublažavanje mjera
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Vlada Slovenije odredila kriterijume za ublažavanje mjera

LJUBLJANA - Slovenačka vlada odredila je danas kriterijume po kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet nedjelja, a koje još nisu dale željeni rezultat.

Objašnjeno je da se radi o svojevrsnom "semaforu" koji ublažavanje mjera vezuje za prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjoj nedjelji i uz broj oboljelih od kovida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog talasa epidemije dijeli na "faze", do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad nedjeljni prosjek dnevno potvrđenih zaraza virusom korona padne ispod 1.350, a broj hospitalizovanih bolesnika na manje od 1.200, prenosi Hina.

U toj fazi će, prema planu Vlade koji je na Twitteru objavio premijer Janez Janša, ponovo biti otvoreni muzeji, knjižare, galerije, frizerski i kozmetički saloni, a u ograničenom obimu i javni saobraćaj.

Trenutno, u Sloveniji je nedjeljni prosjek u jednom danu 1.461 novozaraženih, a u bolnicama 1.289 oboljelih, naveo je Janša i dodao da je Slovenija trenutno u tzv. crnoj fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Prema pisanju slovenačkih medija, u Vladi i među epidemiolozima bilo je prethodnih dana bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će iduće nedjelje ponovo biti otvorene škole i završeno sa online nastavom, međutim do toga sada neće doći.

Za sada nije jasno šta će biti s mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravljalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije