Ex -Yu

Vlada Srbije usvojila prijedlog promjene Ustava

Vlada Srbije usvojila prijedlog promjene Ustava
Foto: Tanjug/Arhiva | Vlada Srbije usvojila prijedlog promjene Ustava

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas prijedlog za promjenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posljedične dijelove najvišeg opšteg pravnog akta.

Kako se navodi u saopšenju sa današnje sjednice Vlade, ovom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredijeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

Prijedlog se odnosi na promjene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 - 165). Shodno tome, mijenjaju se i odredbe člana 99 - nadležnost Narodne skupštine, člana 105 - način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana, i 172 - izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

"Promjena Ustava u dijelu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima", kaže se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020 - 2025. godine, u periodu 2020 - 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti - za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine. Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izvještaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primjenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja. Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbjednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije