Ex -Yu

Vladimir S. Kostić ponovo na čelu SANU

Vladimir S. Kostić ponovo na čelu SANU
Foto: Tanjug | Vladimir S. Kostić ponovo na čelu SANU

BEOGRAD - Akademik Vladimir S. Kostić, dosadašnji predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), ponovo je danas izabran na tu funkciju.

Kostić je na Skupštini SANU izabran za predsjednika najviše naučne i umjetničke ustanove u Srbiji u četri naredne godine glasovima 97 članova Akademije.

Akademici Zorana V. Popović i Ljubomir Maksimović ponovo su izabrani za potpredsjednike SANU, a akademik Marko Anđelković za generalnog sekretara SANU.

Popović je sa 101 glasom izabran za potpredsjednika SANU za prirodne nauke (Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odjeljenje hemijskih i biološklih nauka, Odjeljenje tehničkih nauka i Odjeljenje medicinskih nauka), a Maksimović sa 98 glasova za potpredsjednika za društvene nauke (Odjeljenje jezika i književnosti, Odjeljenje društvenih nauka, Odjeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umjetnosti).

Anđelković je dobio 104 glasa, a ukupno je od 139 članova SANU u radnom sastavu na današnjoj Skupštini glasalo 112 (86 redovnih i 26 dopisnih članova).

Skupština je ponovo potvrdila i izbor akademika Stevana Pilipovića na funkciji predsejdnika Ogranka SANU u Novom Sadu.

Izborima za zvaničnike Akademije danas je konstituisano Predsjedništvo SANU.

Kostić je u ranije iznijetom prijedlogu plana rada za naredni četvorogodišnji period istakao da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom djeluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će aktivnosti SANU i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umjetnosti.

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje s međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu sa mlađim generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije