Ex -Yu

Vlast u Pljevljima zabranila akademiju povodom ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Vlast u Pljevljima zabranila akademiju povodom ujedinjenja Crne Gore i Srbije
Foto: N.N. | Vlast u Pljevljima zabranila akademiju povodom 100 godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije

PLJEVLJA - Vlast u Pljevljima, koju predvodi Demokratska partija socijalista, zabranila je svečanu akademiju povodom krsne slave tog grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Vlast u Pljevljima, koju predvodi Demokratska partija socijalista, a u kojoj su još i Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate, zabranila je Svečanu akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, a koja je trebalo da se održi u petak veče sa početkom u 19 časova u Domu Vojske, prenose "Novosti".

Akt o zabrani potpisao je opštinski sekretar za kulturu Mersudin Halilović, inače član stranke Socijaldemokrate predsjednika crnogorske Skupštine Ivana Brajovića.

Organizator skupa, Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava" iz Pljevalja, ranije je za održavanje skupa zatražio salu Doma kulture, što nije odobreno, ali je odobrena sala Doma Vojske.

U aktu koji je u petak uručen organizatoru zabranjuje se korišćenje i sale Doma Vojske, uz izgovor da je korišćenje sale zatraženo samo za akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i obrazloženje:

"Obaveštavamo Vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za navedenu Svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate po svojoj sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja".

Inače, svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je ovaj grad na taj datum, 27. oktobra, dva puta oslobođen ,1912. godine od Turske i 1918. godine od Austrougarske.

Na akademiji je trebalo da govori i Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović, akademik Ljubomir Zuković, a u kulturnom programu je trebalo da nastupe brojni izvođači iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Predsednik SKC "Patrijarh Varnava" Božidar Jelovac kazao je da su vlasti čekale posljednji dan, odnosno nešto manje od deset sati od održavanja skupa, da ih obavijeste da povlače saglasnost o korišćenju sale Doma Vojske.

Jelovac je napomenuo da skup koji je prethodnih dana najavljen nije otkazan.

"Srpski kulturni centar ’Patrijarh Varnava‘ izražava ogorčenje zbog zabrane Svečane akademije povodom krsne slave Pljevalja Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ne prihvatamo izgovor da je zabrana, izrečena 9 sati prije održavanja Akademije, uslijedila jer u Zahtjevu nije pomenuta stogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja, što je apsurd, jer je crkva Svete Petke sagrađena upravo u spomen na oslobođenje Pljevalja 1912. i 1918. godine, na dan Svete Petke i konačno oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije! Svake godine ovaj značajni datum naše istorije se upravo i slavi na ovakav način i sa ovakvom konotacijom - proslava krsne slave Pljevalja i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije 1918. godine“, kazao je Jelovac.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije