Ex -Yu

Vlasti aktivirale "plan B" za formiranje kosovske vojske

Vlasti aktivirale "plan B" za formiranje kosovske vojske
Foto: N.N. | Vlasti aktivirale "plan B" za formiranje kosovske vojske

PTIŠTINA - Centralne institucije u Prištini aktivirale su "plan B" za formiranje kosovske vojske, zaobilazeći protivljenje srpskih poslanika i obavezu ustavnih promjena.

Predsjedništvo skupštine danas je odlučilo da vladine prijedloge zakona o formiranju vojske proslijedi poslanicima na razmatranje.

Izbjegavajući ustavne obaveze i stav srpskih predstavnika, albanska većina u kosovskoj skupštini raspravljaće u četvrtak o formiranju vojske.

Paket od tri nacrta zakona, koji predviđaju da kosovske bezbjednosne snage prerastu u oružanu formaciju, usvojen je danas na sjednici predsjedništva skupštine. Jedini koji je glasao protiv bio je srpski član predsjedništva.

"Takvi zakoni nisu u interesu srpskog naroda koji živi na KiM i sigurno da će naneti nesagledivu štetu po proces dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine, nesagledivu štetu po Rezoluciju 1244 SB UN, koja je i dalje na snazi i sigurno će naneti nesagledivu štetu po mir i stabilnost na KiM, koji su ionako krhki", ističe Slavko Simić, član predsjedništva kosovske skupštine.

Za izglasavanje prijedloga zakona o vojsci u skupštini je potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika.

Simić najavljuje da će, koliko je to moguće, Srpska lista sa Beogradom pokušati da politički ospori stupanje na snagu tog zakona.

Albanski predstavnici u institucijama u Prištini očekuju da će zakonske procedure za formiranje vojske okončati do kraja novembra.

"Vojske će biti ove godine. Ojačaćemo kosovski budžet za ulaganje u oružane snage, sviđalo se to nekome ili ne", naglašava Kadri Veselji, predsjednik kosovske skupštine.

I ostali albanski poslanici, bilo da su iz vladajućih ili opozicionih stranaka, jesu za formiranje vojske preko nacrta zakona.

Skupština Kosova je već nedjeljama u blokadi. Vladajuće i opozicione stranke ne mogu da se dogovore oko dijaloga sa Beogradom, niti oko mnogo drugih stvari, ali kada je u pitanju vojska, najavili su da će njeno formiranje podržati svi.

Predsjednik Aleksandar Vučić istakao je da je najava formiranja vojske Kosova, pod tim ili nekim drugim nazivom, nešto je što izaziva strah i strepnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije