Ex -Yu

Vraća se božićna čarolija: Povratak Adventa u Zagrebu u punom sjaju

Vraća se božićna čarolija: Povratak Adventa u Zagrebu u punom sjaju
Foto: N.N. | Vraća se božićna čarolija: povratak Adventa u Zagrebu u punom sjaju

Vratite se mislima u zimu 2014. i najavu novog odredišta kao hit mjesta za decembar.

Mnogi su se začudili kada je Zagreb proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi na internetskoj stranici European Best Destinations, ali upućeni su bili spremni za taj trenutak. Da bi se dokazalo da to nije bila slučajnost, Zagreb je sljedeće godine ponovno proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi. I godinu poslije. Tri godine zaredom.

Adventski program hrvatske metropole se brzo širio, zahvativši sve kutke grada, s bogatim programom događaja, koncerata, gastronomije, klizanja, aktivnosti za djecu i još mnogo toga, uz elegantnu prazničnu rasvjetu. Miris kuhanog vina i lokalnih delicija je ispunjavao zrak, a smijeha i romantike bilo je na svakom ćošku, dok su mještani i turisti izlazili na ulice da bi uživali u ovom dobrodošlom dašku života tokom mračnijih zimskih mjeseci.

Čak i tokom pandemije – kad je većina drugih gradova otkazala svoje adventske programe – Zagreb je hibridnom verzijom Adventa u Zagrebu uspio održati tradiciju i unijeti malo prazničnog raspoloženja, a grad je ponudio jedan od najvećih adventskih programa tokom posljednjeg burnog razdoblja.

Međutim, ništa nije bolje od topline ljudskog kontakta, zvuka smijeha, sretnih osmjeha djece na klizalištu ili dijeljenja čaše kuhanog vina s prijateljima, prije nego što krenete u istraživanje drugog događaja ili koncerta na nekom od mnogobrojnih zagrebačkih trgova i dvorišta.

A na povratak onog bajkovitog prazničnog osjećaja ne treba dugo čekati jer je vrijeme da vratimo sat unazad i ponovno proživimo iskustvo Adventa u Zagrebu prije pandemije. Zato što će Advent u Zagrebu 2022. biti događaj za pamćenje, s povratkom čarobne ponude koja ga je tri godine zaredom učinila najboljim u Europi, a zbog koje su u mirnijem zimskom periodu u Hrvatsku dolazile stotine hiljada turista.

Povratak Adventa u Zagrebu u punom sjaju možda najbolje simbolizira povratak popularnog klizališta na Trgu kralja Tomislava, koji je pravi magnet za najmlađe i sjajno mjesto druženja za roditelje koji gledaju svoje klince.

Donji grad, Gornji grad i nekoliko drugih četvrti ponovno će dočekati kućice s hranom i pićem, ispunjavajući hladniji večernji zrak začinskim mirisima i pružajući priliku da se nađete s prijateljima na svakom ćošku. 

Muzika i umjetnost glavni su dio duha Zagreba, a ovogodišnji Advent imat će izuzetno bogat program koncerata i izložbi, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, dok će zvuk muzike biti jedna od konstanti u šetnji gradom koji će biti ukrašen u prazničnom raspoloženju kako bi postao krajnje romantično odredište.

Najviše božićne čarolije rezervirano je, naravno, za djecu, a Zagreb je oduvijek imao vrlo bogatu ponudu zabave za porodice, pa tako ni ova godina neće biti izuzetak.

U toku su završni dogovori programa ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a cijeli program će biti uskoro objavljen. Ali budite uvjereni da se praznično veselje i iščekivanje spektakularnog božićnog razdoblja u Zagrebu vraća. Vidimo se!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije