Ex -Yu

Vučić: Istorijska posjeta za nas; Abe: Nikad nećemo zaboraviti pomoć Srbije

Vučić: Istorijska posjeta za nas; Abe: Nikad nećemo zaboraviti pomoć Srbije
Foto: Tanjug | Vučić: Abeova posjeta istorijska za Srbiju

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posjeta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dvije zemlje s ozbirom da je riječ o prvoj posjeti japanskog premijera poslije 31 godine.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije vidio toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

"Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji", rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsjetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Mei Ðija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obilježilo međusobno razumjevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom je smislu podsjetio da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je posjeta japanskog premijera novi vjetar u leđa odnosima dvije zemlje.

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dvije zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zaintresovano za ulaganje u Srbiju.

 

 

Premijer Japana, Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj posjeti Srbiji koja je, kako je ocijenio, ključna za stabilnost regiona, te primijetio da srpski predsjednik dobro poznaje Japan.

"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cijele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je Abe.

Od ove posjete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

"U Prvom svjetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine", rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Japanski premijerje rekao i da će tokom posjete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Sjeverne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sjevrne Koreje preletjele sjeverni dio japanskog ostrva Hokaido.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije