Ex -Yu

Vučić: Iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH

Vučić: Iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH
Foto: Tanjug | Vučić: Iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nije, u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa, niti poštovanja suvereniteta druge države, i ukazao da postoje pojedini krugovi u Evropi i cijelom svijetu koji nikako ne žele snažnu Srbiju.

"Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dela međunarodne zajednice. Kada se god nešto dešava ti krugovi okrivljuju Srbiju. Ne žele snažnu Srbiju, a kada vide da Srbija jača i ide bržim korakom kažu da je neophodno da se zaustavi", rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS.

Ukazao je da je Srbija ostvarila značajan ekonomski napredak, i da je to bio crveni alarm nekima u Evropi koji onda, kako je rekao, kažu "zaustavite Srbiju ide prebrzo, ne treba nam Srbija koja iskače i zato joj moramo podijeliti packe".

"Šta god da se dogodi u regionu mi smo krivi. Zato se čuju priče da neko želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Da podsetim iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH nije rušena vlast", podvukao je Vučić.

Istakao je da posao nije jednostavan, da mora da štiti svoj narod, ukaže svjetskoj i domaćoj javnosti šta se dešava, a da ne prelazi granicu miješanja u stvari druge države.

"Ne pada mi na pamet da odlučujem ko će biti na vlasti ili opoziciji, neka to odlučuje narod u Crnoj Gori. Ne mešamo se ni u druga pitanja", podvukao je on.

Vučić je podsjetio da je Srbija željela da kupi "Elektroprivredu Crne Gore" i Luku Bar, ali joj vrata nisu bili otvorena, a udio u "Elektromreži Crne Gore" je kupila preko berze.

"Mislimo da možemo u budućnosti još bolje da sarađujemo, samo dajte garancije za ono što mislimo da je pravo svakog čoveka u Evropi, a to je pravo na opstanak, ali i ispovedanja vere i crkve u kojoj se ona ispoveda", rekao je on.

Kaže da za razliku od drugih Srbija vodi računa da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

"Kod nas malo-pomalo dolazi neko da nam soli pamet. Mi vas molimo za naš narod koji je tu živeo vekovima, i oni nisu doseljenici od juče. Zelimo da tu ostanu da žive na svojim ognjištima i da imaju pravo na ispovedanje svoje vere", ponovio je on.

Upitan s kim razgovara o tom pitanju Vučić je kazao da Srbija razgovara s predstavnicima crnogorske države i podsjetio da je u Jerusalimu imao teške, ali otvorene razgovore s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

"Izrazili smo neslaganje po pitanju statusa SPC u Crnoj Gori. Ja sam izneo svoj stav, a on je govorio o drugim elementima. Ja sma izneo brigu za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Postoje razlike viđenja i razlike procene na koji način su se stvari odigravale u prošlosti i oko popisa. Neki krugovi u Crnoj Gori žele da se broj Srba smanji sa 28,73 odsto na ispod 15 procenata. Naša želja je da sačuvamo svoj narod u Crnoj Gori", istakao je on.

Vučić je naglasio da su zahtjevi iz Beograda u svakom trenutku bili dobronamjerni, ali razumni i racionalni, i da se radi o uobičajenoj brizi za sopstveni narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije