Ex -Yu

Vučić: Nadam se, iako uopšte ne verujem

Vučić: Nadam se, iako uopšte ne verujem
Foto: Tanjug/Sava Radovanović | Vučić: Nadam se, iako uopšte ne verujem

BRISEL - Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, sastao se danas u Briselu sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, i Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou poslije više od godinu dana.

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", naveo je Vučić na Instagramu, uz fotografije sa Boreljom.

Sastanak je počeo oko 10 sati.

Prethodno, Borelj i Lajčak su razgovarali sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a nakon njihovog sastanka sa Vučićem trebalo bi, kako je planirano, da uslijedi zajednički sastanak, piše Tanjug.

Lajčak je i juče poslije podne, odvojeno razgovarao s Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a poslije tih susreta rekao da od današnjeg sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dvije strane.

Predsjednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti s Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsjednik Srbije bio je jasan, poručući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jenskom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsjednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije