Ex -Yu

Vučić: Nismo srećni zbog odluke Izraela

Vučić: Nismo srećni zbog odluke Izraela
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Nismo srećni zbog odluke Izraela

BEOGRAD - "Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija i to neće sjajno uticati na naše odnose, nismo srećni zbog toga", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i takozvanog Kosova.

"Odnose sa jevrejskom državom gradićemo u skladu sa novonastalim okolnostima", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz Pariza za TV Pink navodeći i da je taj potez Izraela i Prištine očekivan, šest mjeseci poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, prenio je "Tanjug".

On je, međutim, ukazao da Srbija nije pravila zajednički sporazum sa Amerikancima i Albancima, nego svoj sporazum.

"Nismo hteli da podstičemo da Izrael povuče takav potez, već da to ne uradi", rekao je.

Dodao je takođe da treba sačekati da se vidi da li će Priština makar svoj dio Vašingtonskog sporazuma da poštuje, i hoće li pustiti u rad prugu Priština-Merdare, a ne tražiti da pruga ide preko Kosovske Mitrovice i sjevera.

Kako je objasnio Vučić, pošto su se Priština smatrala poraženom u Vašingtonu, sada pribjegavaju triku da hoće prugu preko sjevera koja bi se povezala sa Kraljevom i Raškom, a da bi Srbiji, kako kaže, uzeli željeznicu na sjeveru, koja je važna za konekciju sa Srbijom.

Podsjeća i da je Srbija tražila i put i prugu Priština-Merdare, ali da Priština za to nije zainteresovana.

Drugo pitanje, navodi Vučić, je jezero Gazivode i podjela energetskih resursa.

"Strahovito se upirao Metju Palmer da se završi sporazum između Izraela i Prištine. Sad ćemo da vidimo da li je i za to da podelimo energetske resurse, jer mi sada nemamo ništa od jezera Gazivode", ukazao je Vučić.

On je ukazao i na to da je pitanje kako će da podijele energetske resurse u skladu sa Vašingtonskim sporazumom.

Vučić je kao dilemu u odnosu na ponašanje Prištine po pitanju poštovanja Vašingtonskog sporazuma zapitao:

"I da vidimo kada ćete da uđete u mini-šengen, da Srbi mogu da uđu na Kosovo i Metohiju sa ličnom kartom i obrnuto, ali i da više ne onemogućavate naš narod na centralnom delu, ono malo ljudi u Metohiji, da se kreću".

Bivši izvjestilac američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na vijest da su Izrael i tzv. Kosovo potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

​On je na svom Twitteru objavio:

"Danas je divan dan. Izrael i Kosovo ozvaničili su diplomatske odnose. Hvala Meljizi Haradinaj, izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova, Donaldu Trampu i sekretaru Blinkenu na posvećenosti tome da danas bude istinski istorijski dan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije