Ex -Yu

Vučić: Očekuju se nova povlačenja priznanja Kosova

Vučić: Očekuju se nova povlačenja priznanja Kosova
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Očekuju se nova polačenja priznanja Kosova

VAŠINGTON - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju rada na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

"Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo otpriznavanje. Ali oni to nikada nisu hteli da prihvate", istakao je Vučić i dodao da Priština smatra da diplomatska akcija Srbije na ubeđivanju zemalja koje su priznale Kosovo da priznanje povuku "vređa njihovu poziciju nezavisne zemlje".

"Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan?", zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspješnih diplomatskih aktivnosti.

Ponovio je da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse.

"Kada povuku takse Albanci, spremni smo da govorimo o suštinskim stvarima", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Istakao je da je važno da vidi u kom pravcu o tome razmišljaju i Ričard Grenel i Robert Obrajan.

Vučić ke rekao i da Sjednjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamjenu za ukidanje taksi Prištine.

Predsjednik nije isključio mogućnost da će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa predsedikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, ali taj sastanak još nije dogovoren.

Kad je riječ o eventualnim ustupcima Srbije u zamjenu za ukidanje taksi, takvih zahtjeva, istakao je, u Vašingtonu nije bilo.

Amerika je, kaže, nedvosmisleno i jasno rekla da je prva i jedina stvar koju Albanci moraju da urade u ovom trenutku - da ukinu takse.

Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama, ističe i dodaje da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno nisu statusna pitanja.

"O nečemu što su suštinska pitanja možemo da razgovaramo samo kada takse budu ukinute", naglasio je Vučić.

Vučić nije isključio mogućnost da se sastane sa Tačijem, ali je rekao da nema posebnu temu o kojoj bi mogao sa njim da razgovara.

Čeka, kazao je, da vidi šta će prvo reći domaćini tog susreta.

Kao problem, naveo je, vidi to što ne može u ovom trenutku da sagleda kakvo je to kompromisno rješenje koje može da bude ponuđeno, a da, kako je kazao, obje strane budu podjednako nezadovoljne.

Za koji dan će o tome razgovarati i sa njemačkom kancelarkom Merkel.

"Dakle, ono što je važno je da se dijalog nastavi da bismo probali da spuštamo tenzije, da jedni druge ne potcenjujemo, jer tu nema pobednika, mi moramo da živimo jedni pored drugih u narednih sto godina", rekao je predsjednik.

A na pitanje da li misli da će biti nekih konkretnih stvari tokom susreta sa Tačijem, Vučić je odgovorio:

"Ne mislim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije