Ex -Yu

Vučić: Odlaganje rešenja za KiM - iskra koja može zapaliti region

Vučić: Odlaganje rešenja za KiM - iskra koja može zapaliti region
Foto: Tanjug/AP - Ilustracija | Vučić: Odlaganje rešenja za KiM - iskra koja može zapaliti region

BEOGRAD - Svaki dan odlaganja rješenja za Kosovo je stvaranje uslova da jedna iskra zapali cijeli region, ocijenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Reuters.

On je dodao da i Srbija ima mnogobrojne crvene linije, ali da ne želi da ih pominje, kako ne bi uništavao šansu za razgovore, te izrazio uvjerenje da će uskoro uslijediti neka od njemačko-francuskih inicijativa.

"Svaki dan odlaganja, svaka nedelja odlaganja je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region i to moraju da znaju dobro i zapadne zemlje koje drže Prištinu kao malo vode na dlanu", poručio je Vučić.

Vučić je ranije rekao u intervjuu za list "Republika", upitan o "napetoj situaciji sa Prištinom koja želi da preuzme kontrolu nad ogromnim rudnikom ''Trepča'' na Kosovu koji je istorijski srpski" i o tome "da li postoji rizik o konflikta", da je "upravo o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom".

"Rekao sam mu da cenimo rad KFOR (za koji novinar ''Republike'' napominje da je skoro celokupno italijanskog sastava, prim. nov): zaštitili su Srbe na Kosovu. Očekujemo da nastave da to čine. U ''Trepči'' Priština ne može da mrdne bez dozvole KFOR i NATO. Nadam se da neće ugroziti mir. Pred rizikom pogroma nećemo imati drugog izbora osim da zaštitimo naše ljude. Ali, nadamo se da će KFOR, u koji imam poverenja, rešiti bilo koji problem i da će Priština biti racionalna", naveo je Vučić za "Republiku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije