Ex -Yu

Vučić: Ovaj trg je simbol srpskog napretka i pobjede

Vučić: Ovaj trg je simbol srpskog napretka i pobjede
Foto: Tanjug | Vučić: Ovaj trg je simbol srpskog napretka I pobede

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, nakon obilaska Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji, da taj trg vidi kao simbol srpskog napretka I pobede.

Simbolično, primjetio je, i sat na zgradi nekadašnje železničke stanice je popravljen i ponovo radi poslije čitavih 24 godine.

"Srećan sam što smo sat na železničkoj stanici posle 24 godine popravili. I to govori o 24 godine, ili ne znam koliko srpskih neuspjeha i propadanja. Ovo je simbol srpskog napretka i pobjeda. Mislim da će ovaj trg izgledati veličanstveno. Imaće 250 stabala, koja su posađena. Sramota me je reći kako smo nazivali ovo mjesto ranije. Taj trg je bio simbol propalog djela grada, nešto najružnije sa močvarnim djelom pozadi, a sada niče na njemu Beograd na vodi. Ovo je način da pokažemo da Srbija nacionalno i u svim oblastima snaži", rekao je predsjednik.

Presrećan je, kaže, nije se nadao, ni očekivao da će ovo biti tako veličanstveno.

Naglasio je da je preljepo dizajniran cio park, podsećajući da je spomenik urađen na osnovu konkursa o kojem su odlučivala najveća imena srpske kulture.

Vučić je ukazao da je spomenik urađen na potpuno drugačiji način, da objašnjava postojanje srpskog naroda, njegove korjene, kako se razvijao, kako je rasla naša država, duhovnost.

Naveo je da može da se vidi slika polomljenog vizantijskog šljema, najvažniji događaji.

U ovom kraju imamo sada spoj modernog i tradicionalnog, kaže.

Pozvao je građane da posebno uveče dođu na trg i vide spomenik Stefanu Nemanji, sa pogledom na hram Svetog Save, koji se završava.

Podsjetio je da su najvećim djelom radovi na tom hramu završeni u ovoj generaciji.

“Mi smo najviše uradili u prethodnih sedam godina, vise nego u proteklih sedam decenija u vezi hrama Svetog Save”, dodao je on.

Istakao je da se ide i na završetak obnove Hilandara i da veruje da će moći da se obnovi Milutinova crkva.

“Treba uraditi još fasade zgrada oko Savskog trga da bi dodatno zasijalo ovo mesto, kako bi Beograd kao sedište srpstva mogao da se ponosi svojom istorijskom prošlosću, da rado prima svakog gosta, ali i da zna svoje korene, da imamo naš srpski prestoni grad“, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije