Ex -Yu

Vučić: Peking protiv dvostrukih standarda za Kosovo i Metohiju

Vučić: Peking protiv dvostrukih standarda za Kosovo i Metohiju
Foto: Tanjug/Sava Radovanović | Vučić: Peking protiv dvostrukih standarda za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije i smatra da međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, kao i da dvostruki standardi nisu od koristi u rješavanju problema, rekla je ambasador Kine u Beogradu Čen Bo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Čen Bo je istakla da kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutno napetoj situaciji na sjeveru Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preduzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona, saopštila je pres-služba predsjednika Srbije.

"Kina razumije i podržava legitimne zahtjeve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbjednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dvije strane biti strogo ispoštovani", navela je Čen Bo.

Vučić je ambasadoru Kine uručio čestitku upućenu predsjedniku Si Đinpingu povodom 1. oktobra - Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

On je rekao da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da njeguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što je istakao i u čestitki Siju.

Navodeći da je ponosan što su odnosi Srbije i Kine na istorijskom vrhuncu, Vučić je naglasio da mu je posebno zadovoljstvo što sa predsjednikom Sijem može da učestvuje u unapređenju strateškog partnerstva dvije zemlje.

"Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda", poručio je predsjednik Srbije.

Čen Bo je zahvalila Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, jer je obilježeno 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije