Ex -Yu

Vučić: Pisao sam Siju, očekujem i vakcine i popust

Vučić: Pisao sam Siju, očekujem i vakcine i popust
Foto: Tanjug | Vučić: Pisao sam Siju, očekujem i vakcine i popust

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Ffizerove i Sputnjik V vakcine.

Vučić je za TV Happy rekao da je kineska vakcina "izuzetno kvalitetna", ali da je vjerovanto i najskuplja.

Kazao je da je pisao i kineskom predsjedniku Si Ðinping, gdhe je naveo da je Srbija zainteresovana za njihovu vakcinu, ali i da je zamolio za popust za ovu zemlju.

Upitan da prokomentariše pojedina pitanja u javnosti, ne samo domaćoj, već i široj, kako je Srbija uspjela da nabavi Pfizerovu vakcinu među prvima, dok mnoge evropske zemlje nisu, Vučić je kratko odgovorio da je Srbija nabavila vakicnu jer je platila.

"Hvala i Amerikancima što su odlučili da nam prodaju vakcinu. Niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio vakcinu sem Srbije. Mi smo je platili, da je nismo platili, ne bismo je ni imali", rekao je Vučić.

Istakao je da se Srbija "oslanjala na sebe i sopstvene snage" i da je državni vrh negdje "predosjećao" da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.

"Imamo poverenje u EU i komesara Olivera Varhejia, ali znali smo da ćemo na vakcine čekati malo duže. Neće ih biti ni u januaru, a videćemo kasnije", naveo je Vučić.

Upitao je, kako bi narod reagovao kada bi se svi u regionu vakcinisali, Hrvati, Mađari, Bugari, a da Srbi nemaju vakcinu.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro krenuti u nabavku Astra-zenika vakcine, Modernom, ali i ostalima koji je proizvode.

"Sve su odlične vakcine. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je omogućila pravo na izbor svojim građanima", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije