Ex -Yu

Vučić: Samit Višegradske grupe važan dan i susret za Srbiju

Vučić: Samit Višegradske grupe važan dan i susret za Srbiju
Foto: Tanjug | Vučić: Samit Višegradske grupe važan dan i susret za Srbiju

PRAG - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je učešće na sastanku Višegradske grupe u Pragu, važan dan i važan susret za Srbiju.

"Posebno smo počastvovani što možemo da prisustvujemo sastanku Višegradske grupe i našeg prijatelja Boruta Pahora. Za Srbiju je ovo veoma važan dan i važan susret", naveo je Vučić pored fotografije sa liderima zemalja V4 i Slovenije na svom instagram nalogu "Budućnostsrbijeav".

Vučić učestvuje sastanku Višegradske grupe na poziv češkog predsjednika Miloša Zemana.

Predsednik Srbije učestvuje na plenarnoj sjednici, čija je tema "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Caputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da je veliko priznanje za Srbiju to što je predsednik Vučić pozvan na sastanak Višegradske grupe koji se održava u Pragu i da to pokazuje zainteresovanost V4 ne samo za saradnju sa Zapadnim Balkanom, već prije svega sa Srbijom.

"Višegradsku grupu čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska i one imaju zajedničke interese. Kada sam prvi put upoznao premijera Mađarske Viktora Orbana, on mi je rekao da misli da centralna i srednja Evropa, gde podrazumeva i Srbiju, treba više da sarađuju. Mi smo spremni", rekao je Dačić u Beogradu.

Upitan šta se može očekivati od tog sastanaka po pitanju KiM , ako je poznat stav predsednika Češke Miloša Zemana da će inicirati da se razmatra opcija povlačenja priznanja, Dačić je rekao da su to njegovi dugogodišnji stavovi i da nisu novi.

"Postojale su velike razlike češkog predsednika, parlamenta i vlade po pitanju KiM. Vlada je donela odluku o priznanju Kosova bez odluke parlamenta, pošto parlament nije mogao da izglasa takvu odluku", naglasio je Dačić.

Smatra da je takva inicijativa Zemana za Srbiju dobrodošla, zato što pokazuje da to pitanje nije završeno i zatvoreno i da postoje različita mišljenja unutar evropskih zemalja koje su priznale Kosovo.

"Teško je očekivati da će Vlada Češke doneti takvu odluku", rekao je Dačić i dodao da se može razgovarati da zemlje koje su priznale Kosovo, dok je dijalog Beograda i Prištine u toku, zamrznu priznanje.

"Bilo bi logično očekivati da Češka suspenduje ili zamrzne svoju odluku kao što je to uradio Egipat, Peru... Ne mora da povlači odluku o priznanju, ako je to za njih teško. To su njihove stvari u koje ne bih ulazio, ali ne vidim da sadašnja češka vlada ima veliki entuzijazam povodom tog pitanja", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije