Ex -Yu

Vučić: Srbija po stopi javnog duga bolja od vecine u Evropi

Vučić: Srbija po stopi javnog duga bolja od vecine u Evropi
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija po stopi javnog duga bolja od vecine u Evropi
Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nivo ukupnog javnog duga Srbije bolji nego gotovo svima u Evropi i da samo dvije ili tri zemlje imaju nižu stopu javnog duga.

Vučić je kazao da se Srbija dobro drži i negirao je pisanja pojedinim medija da se država zbog izgradnje puteva zadužila prema Kinezima.

"Prvo, pare nisu obeležene, a naš nivo ukupnog javnog duga bolji nego svima u Evropi. Mislim da imaju Rumunija i Bugarska nižu stopu, ne znam ko je treći", rekao je Vučić u obraćanju građanima.

Naveo je da su u regionu svi imali bolju stopu javnog duga, a da su sada, kaže, svi u mnogo težoj situaciji od Srbije.

"I Slovenci i Hrvati, o Crnoj Gori da ne govorim, Severnoj Makedoniji, BiH nije u sistemu Eurostata, ali mi znamo da su u mnogo težoj situaciji", rekao je Vučić.

Dodao je da su u težoj situaciji od Srbije i Albanija, Mađarska i Grčka koja ima 230 odsto stopu javnog duga, a da je Srbija na 52 odsto.

"Nemačka je po tom pitanu u težoj situaciji od nas. Ljudi treba da znaju da imamo stabilne javne finansije i da će nam zato finansije biti problem i ti fiskalni rizici postoje, ali bez obzira na to izračunali smo da ćemo imati novca za sve o čemu smo govorili", kazao je Vučić.

Naveo je da postoje različite vrste opasnosti kada je riječ o predstojećoj zimi, ali da će se zajednički gledati kako da ih Srbija prevaziđe.

Dodao je da se planira kupovina uglja i da je nezadovoljan ugovorima koje je vidio.

"Čudno je da prosečno nabavljate ugalj po 75 evra po toni, a da vas prevoz prosečno košta 235 evra po toni. To nije normalno. Mi sve to možemo da izdržimo zahvaljujući velikim investicijama i zato što država dobro stoji, ali dajte kamionima da prevzoimo iz Kamengrada, Sanskog mosta i Posušja, koštaće nas jeftinije", rekao je Vučić.

Dodao je da se pregovara sa Kinezima o kupovini više od milion tona uglja i da onda znamo da smo, kako kaže, najveći prob;em sa strujom rešili.

"To ne znači da neće biti problema, ali da smo najveći problem rešili", rekao je Vučić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije