Ex -Yu

Vučić: Srbija spremna za kompromise, ne za ponižavanje

Vučić: Srbija spremna za kompromise, ne za ponižavanje
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija spremna za kompromise, ne za ponižavanje

BEOGRAD - Vjerujem da ćemo po pitanju KiM uskoro, za dva ili tri mjeseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rješenju, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.

"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokusaj u onosima s Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je Vučić i dodao da "mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju".

"Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM, kao i cele države", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Nikada, naglasio je Vučić, nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahtjeve, nismo tražili unaprijed ono što niko drugi ne može da prihvati, uvijek smo govorili o kompromisu.

"Isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, i misle da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je dobro uvijek otvoreno govoriti o svim temama, jer je to način da se nađe rješenje.

"Mi smo danas imali najpre razgovor u četiri oka, pa sa delegacijama. Ti razgovori su bili otvoreni, iskreni i, da budem pošten prema celokupnoj našoj javnosti, zadovoljan sam i sadržajem. Zadovoljan što smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike koje postoje između nas i rekao bih odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD kao najmoćnije sile sveta i naše Srbije, rekao bih i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je on.

Vučić je istakao da je važna stvar za Srbiju intenziviranje odnosa sa SAD, te dodao da bi iskoristio ovu priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa da posjeti Srbiju.

"Nijedan predsednik SAD od 1980 godine, od poslednje posete Džimija Kartera, nije bio u Srbiji. Verujem da bi to bio snažan impuls našim odnosima. Tramp bi na licu mesta mogao najbolje da proceni situaciju u Srbiji i u regionu", ukazao je on.

Prema njegovim riječima, razmotrena je i ekonomska saradnja i trgovinska razmjena dvije zemlje, koja je bolja i sve uspješnija, dodajući da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiju i istovremeno reinvestira i otvara nova radna mjesta.

Što se KiM tiče, dodaje da je poznato da su "naši stavovi različiti i da je SAD priznala nezavisnost Kosova, a Srbija ima potpuno drugačije stanovište".

"Zahvalan sam Palmeru što je spreman da čuje šta mislimo i danas i svaki put ranije. Cenimo podršku SAD našem evropskom putu. To je od velikog značaja. O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakog u Srbiji otvoreno sam govorio sa Palmerom. Ne volim da govorim o svemu javno, ne što krijem nešto, već zato što pristojnost nalaže kako da dočekate gosta. Morate da se ponašate na diplomatski način..", rekao je Vučić i objasnio:

"Kao što je Palmer meni rekao ono šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", istakao je on.

Posebno se zahvalio Palmeru na tome što je danas na svoj rever okačio Natalijinu ramondu, podsjećajući da je pradeda njegove supruge bio na Solunskom frontu, a ovaj čin svjedoči o savezništvu u Prvom svjetskom ratu i svemu onom što smo zajedno dobro radili.

"Zahvalan sam SAD i na tome što podržavaju našu inicijativu za saradnju između balkanskih zemalja i mi ćemo to u Ohridu da nastavimo", dodao je Vučić.

Rekao je da trenutno usaglašava sa premijerima Severne Makedonije i Albanije detalje sastanka.

"Hvala SAD jer su otvoreno podržale tu ideju, koja se zasniva na slobodi kretanja robe, ljudi, kapitala i uslga", zaključio je on. 

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je danas da je odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU bilo istorijska greška i da je to loša poruka čitavom regionu.

Palmer je, poslije sastanka sa predsjedinikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da ubijede EU da promijeni takav stav prije sastanka lidera Unije u Zagrebu, u maju sljedeće godine.

Naveo je da je danas sa Vučićem imao priliku da razgovara o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i u cijelom regionu, što je, rekao je, naročito važno poslije neuspjeha od strane EU da nađe kompromis u otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU.

"To je po našem mišljenju bila istorijska greška i loša poruka čitavom regionu", rekao je Palmer.

Obraćanje medijima Palmer je završio izražavanjem zahvalnosti Vučiću "na prijateljstvu".

Palmer izjavio je posle razgovora sa Vučićem kazao da je jasno da je Srpska lista na izborima dobila podršku velike većina Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u vladi, kao i da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

Palmer je tako odgovorio na pitanje novinara za Vučića i Palmera kako komentarišu to što je Aljbin Kurti rekao da će u vladu tzv. Kosova pozvati i Srbe koji nisu sa Srpske liste i ne predstavljaju Srbe i sa kojima se sastao Palmer u Prištini i kako komentarišu to što je SAD već dozovolila Prištini da ranije prekriši svoj ustav formiranjem vojske Kosova, te da bi ovo bio drugi primjer kršenja ustava.

"Mislim da postoji prostor na Kosovu da se mnogi različiti glasovi čuji i po našem mišljenju je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora", kazao je Palmer.

Istakao je da je jasno da je Srpska lista zadobila podršku velike većine Srba na KiM i da oni imaju pravo da budu u vladi predstavljeni.

"Važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se izraze ne samo u javnosti, već i kroz politički proces", naglasio je Palmer.

Vučić je, odgovarajući na optužbe svojih političkih protivnika da je izdajnik, kazao da je "96 odsto Srba na Kosovu svojim glasovima na nedavnim izborima pokazalo ko je izdajnik, a ko ne".

"Izdajnik ili ne...96 odsto Srba na KiM je jasno pokazalo ko je izdajnik, a ko ne. Jer, ta lista je nosila i moje ime, između ostalog", rekao je Vučić, upitan kako komentariše to što ga, kad zaoštri retoriku sa SAD optužuju da radi na pogoršanju odnosa sa Zapadom, a da ga nazivaju izdajnikom kad pokuša da se dogovori.

Istakao je da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi svađom sa Amerikom pokazala svoju naivnost i glupost.

"Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim", rekao je Vučić i dodao da će se svi problemi rešavati na bilateralnom nivou, uz zaštitu sopstvenih interesa, a ne podilazeći uvijek najmoćnijoj svjetskoj sili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije