Ex -Yu

Vučić: "Torlak" efikasan kao kalašnjikov

Vučić: "Torlak" efikasan kao kalašnjikov
Foto: Instagram buducnostsrbijeav | Vučić: "Torlak" efikasan kao kalašnjikov

BEOGRAD - Institut Torlak je "efikasan kao kalašnjikov", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obraćajući se Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, nakon što su danas označili početak proizvodnje vakcine "Sputnik V" u Srbiji, dok je građanima Srbije poručio da je danas iz bratske Rusije u Srbiju stiglo efikasno oružje protiv virusa korona.

Predsjednik Vučić je, obraćajući se na ruskom jeziku, istakao da mu veliku čast i lično zadovoljstvo predstavlja to što je u prilici da označi početak proizvodnje vakcine "Sputnik V" u Srbiji.

Vučić je zahvalio Rusiji i ruskom predsjedniku na podršci koju su pružili Srbiji tokom borbe s virusom korona, navodeći da je saradnja dvije zemlje u toj borbi rezultirala danas tim da se u Srbiji počne s proizvodnjom ruske vakcine.

Prema njegovim riječima, Srbija je prva izrazila želju da se upozna s tehnikom i naručila potreban materijal za proizvodnju vakcine.

"Humanost predsednika Putina i ruskog naroda pomaže Srbiji da povrati Institutu Torlak mesto međunarodnog i regionalnog centra za proizvodnju vakcine", kazao je Vučić.

"Naše zemlje pružaju jedna drugoj beskonačnu podršku", kazao je predsjednik Srbije, navodeći da mu zadovoljstvo i čast predstavlja i to što prisustvuje još jednom od istorijskih događaja koji će to prijateljstvo i saradnju učvrstiti.

Vučić i Putin, su poručili da se protiv virusa korona možemo izboriti samo udruženim snagama na globalnom nivou.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo udruženim naporima na globalnom nivou, a da je upravo vakcina potrebna za očuvanje zdravlja i života ljudi.

Kako je naveo, Rusija je otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbjednosti", kazao je Putin koji se, kao i predsjednik Vučić obratio putem video-bima.

Putin je ukazao i na to da je, kada je riječ o borbi za zdravlje i živote ljudi, potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice dok traje pandemija.

Takođe, ruski predsjednik primijetio je i da "čudno i kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primjenu ruske vakcine".

Prema njegovim riječima, Rusija je prešla veliki put do međunarodnog priznanja vakcine, prema kojoj su u početku bili skeptični.

Dodao je i da je efikasnost vakcine "Sputnik V" danas među najvećim u svijetu.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u Torlaku danas je pritisnula direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest mjeseci, Torlak će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V".

Očekuje se da bi prva vakcina iz Torlaka mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije