Ex -Yu

Šta je sve Vučić rekao u Njujorku

Šta je sve Vučić rekao u Njujorku
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Visokopolitizovana rezolucija o Srebrenici, pozivam sve zemlje da ne glasaju

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju.

"Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije - ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke", rekao je Vučić.

On je zapitao zašto se donosi ova rezolucija.

"Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zato kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje", poručio je Vučić.

Zapitao je zašto se uopšte donosi rezolucija ako je UN već donijela  rezoluciju 2015. godine u vezi sa genocidom širom sveta.

"Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primer?", zapitao je Vučić.

On je rekao na početku svog govora da mu je teško da govori poslije predstavnika Nemačke.

"Govoriti protiv rezolucije nije lako iz nekoliko razloga. Bez obzira šta vi uradite, veliki i moćni, oni koji su ovde dominantni i u medijima, optužiće vas za teški zločin koji se zaista desio u Srebrenici, u situaciji gde je sva moralna pravda u njihovim rukama. Oni će da vas optuže da potcenjujete i minimizirate, zato što se usuđujemo da dignemo glas protiv", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naglašava da želi da razotkrije ove neistine 

"Još jednom da kažem, ja sam se poklonio žrtvama sukoba u Bosni, a ovde su i srpske i bošnjačke žrtve i evo ja podvlačim da sam se već poklonio žrtvama i da sam položio cvet u Srebrenici za sve stradale Bošnjake. Teško je da se govori posle Nemačke koja važi za najvažniju i koja smatra da je nepogrešivo ovlašćena da daje moralne pridike onima koji se ne slažu sa njom", naveo je Vučić.

Vučić: Srbija danas u UN brani svet i principe međunarodnog javnog prava

Vučić je danas poručio da su Srbi ponosan narod koji je uvijek umio da se brani, ali da danas pred Ujedinjenim nacijama ne brane samo sebe već brane svijet i principe međunarodnog javnog prava i pozvao države članice UN da glasaju protiv usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

"Mi pripadamo ponosnom narodu koji je oduvek umeo da se brani. I to je ono što mi i danas radimo. Ali mi danas ne branimo samo sebe. Mi branimo svet i principe međunarodnog javnog prava. I pozivam države članice da glasaju protiv ove rezolucije", poručio je Vučić sa govornice na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.

Naglasio je da rezolucija neće doprinijeti pomirenju već će, ukoliko bude usvojena, izazvati nove podjele, ne samo u regionu već i u cijelom svijetu.

Predsjednik Srbije je za govornicom upitao koji je cilj usvajanja rezolucije ukoliko su već ranije donete presude za one koji su odgovorni za Srebrenicu i zbog čega se danas ponovo otvaraju stare rane.

Podsjetio je da je i sam posjetio Memorijalni centar u Srebrenici kako bi doprinio pomirenju, ali da je tamo bio napadnut, prenosi Tanjug.

"Otišao sam da pognem glavu i da položim cvet, i skoro sam bio linčovan. A i dan posle sam pružio ruku onima koji su to organizovali. Ovde se ne radi o pomirenju. Ovde se ne radi o sećanjima. To je nešto što će samo otvoriti stare rane i što će stvoriti potpuni politički haos. I ne samo u našim krajevima, već i ovde u ovoj sali", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije