Ex -Yu

Vučić: Zapadni partneri da se uzdrže od podrške neodgovornim akcijama Prištine

Vučić: Zapadni partneri da se uzdrže od podrške neodgovornim akcijama Prištine
Foto: Tanjug | Vučić: Zapadni partneri da se uzdrže od podrške neodgovornim akcijama Prištine

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na njegovu izjavu o umiješanosti stranog faktora, Velike Britanije, u nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije bilo neoficijelnih primjedbi i razgovora, ali da moli zapadne partnere da se uzdrže od podrške neodgovornim akcijama Prištine.

"Rekao sam da želimo najbolje odnose za Velikom Britanijom, ali pročitajte saopštenja Britanske ambasade u Prištini i biće vam sve jasno, da podržava tu divnu akciju Prištine u borbi protiv korupcije i kriminala. Na to ne možete ništa drugo da kažete sem – nemojte da nam vrijeđate inteligenciju", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je zato važno čuvati mir i da se ne podržavaju takve užasno neodgovorne akcije, koje su na kraju mogle da koštaju nečijeg života.

Vučić je naveo kako zna da su se u Prištini dogovarali i da je juče i danas trebalo da se provede slična akcija u nekim albanskim mjestima da bi se pokazalo da je riječ o borbi protiv korupcije, a kada su čuli da ih je Srbija "provalila" sada vode istragu odakle to Vučić zna.

"Kao što vode istragu kako smo znali za svaki njihov korak. Sada je najveći problem u Prištini kako smo mi to znali. Zar vi stvarno mislite da je moguće da imate snažnije obavještajne izvore i obavještajnu stukturu na Kosovu i Metohiji od Srbije, to nije realno",  rekao je Vučić.

On je istakao da bi trebalo da putuje u Glazgov krajem mjeseca na veliki samit svjetskih lidera, te da će tamo razgovarati sa britanskim zvaničnicima, što jedva čeka, jer je sa njima uvijek imao izvanredne razgovore.

Govoreći o vakcinaciji, Vučić je rekao da će ljudi uskoro moći da se vakcinišu prvim dozama ruske vakcine "sputnjik ve" proizvedene u Srbiji, na beogradskom Institutu Torlak, a da će najnovije kineske i američke vakcine imati od ljeta iduće godine.

"Uskoro ćemo imati potpuno dozvolu svih nadležnih agencija u Srbiji za upotrebu oko 1,5 miliona ruskih vakcina, komponente jedan i dva `sputnjik ve` proizvedene na Torlaku, dakle ruske vakcine proizvedene u Srbiji", rekao je Vučić i najavio da će u roku od sedam dana primiti treću dozu, pa je pozvao građane da isto učine.

Srbija, dodao je, u ovom trenutku ima 1,5 miliona komada tih vakcina, po 750.000 komponenti jedan i dva, koja je urađena na Torlaku po najvećim mogućim standardima, a da u novembru stiže vakcina "moderna".

On je dodao da je Srbija nabavila i nove lijekove protiv korone, te da će, osim Amerike, biti prva zemlja u Evropi koja će da ima pilule MSD, koja košta više od 400 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije