Ex -Yu

Vučić i Putin položili vijence na spomenike oslobodiocima

Vučić i Putin položili vijence na spomenike oslobodiocima
Foto: Tanjug | Vučić i Putin položili vijence na spomenike oslobodiocima

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je doputovao u zvaničnu posjetu Srbiji, položili su vijence na Spomenik oslobodiocima i spomenik Crvenoarmejcu.

To je ujedno i prva tačka zvanične posjete Putina Srbiji.

Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana, koji su pristigli iz cijele Srbije.

Uz intoniranje himni dvije zemlje, Vučić i Putin su najprije položili vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Na jednom vijencu piše "Oslobodiocima Beograda predsednik Republike Aleksandar Vučić", a na drugom, na ruskom jeziku - "Od predsjednika Ruske Federacije".

Vučić i Putin zatim su položili vijence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na njima piše “Hrabrim ruskim saborcima predsjednik Republike Aleksandar Vučić”, odnosno, na drugom, "Od predsjednika Ruske Federacije".

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posveceno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobodenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Tu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Uređeno je i otvoreno 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a nalazi se u ulici Mije Kovačevića, preko puta glavnog ulaza u Novo groblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije