Ex -Yu

Vučić i Zaev postigli saglasnost u pet tačaka

Vučić i Zaev postigli saglasnost u pet tačaka
Foto: Ilustracija | Vučić i Zaev postigli saglasnost u pet tačaka

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas telefonom i dogovorili, u pet tačaka, principe na kojima će se temeljiti odnosi dvije zemlje, a prije svega da će sve eventualne nesuglasice riješavati - dijalogom.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dvaju država i postigli saglasnost u sljedećem:

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unaprijeđenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona, saopštila je Pres služba Predsjednika Srbije.

Brnabić: Osoblje povučeno zbog "obaveštajnih dejstava"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su "obavještajna dejstva" konkretan razlog povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju u zemlju.

Brnabićeva je novinarima rekla da joj je makedonski premijer Zoran Zaev na samitu Berlinske inicijative u Trstu rekao da će se njegova zemlja uzdržati od glasanja za prijem Kosova u UNESCO.

"U ovom trenutku meni je to najvažnije, da predsednici u regionu drže reč", istakla je srpska premijerka.

Ona je ukazala da je hrvatski premijer Andrej Plenković tako održao riječ po pitanju "trgovinskog spora" sa zemljama regiona, onako kako je to iznio u razgovorima koje su imali.

Brnabićeva je istakla da je Srbija mnogo puta na više načina pokazala da je kontruktivna, fleksibilna i tolerantna, uprkos "nekim izjavama u regionu".

Premijerka je najavila da će ići na neformalni sastanak, 26. avgusta u albanskom gradu Draču, a koji je nastavak Berlinskog procesa i okuplja lidere Zapadnog Balkana.

“Tamo ću se srest i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim”, potvrdila je Brnabićeva i navela da će na skupu biti riječi o tome šta dalje treba raditi na razvoju i boljoj budućnosti regiona.

Osim toga, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da "ne bi bilo čudno" kada bi Makedonija podržala ulazak Kosova u Unesko, ali je naveo da se to "ne radi prijateljima".
Takođe, nagovijestio je da bi recipročna mjera, kako se izrazio "kako vi nama, tako mi vama", bila razmatranje poništavanja odluke o Srbije priznanju Makedonije pod njenim ustavnim imenom.

Dačić je rekao i da "želi da u Skoplju znaju da mi sve znamo".

Vučić sutra sa makedonskom ambasadorkom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primiće sutra ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko.

Sastanak će biti održan u 11 sati na Andrićevom vencu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev razgovarali su danas telefonom i dogovorili, u pet tačaka, principe na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati - dijalogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije