Ex -Yu

Vučić sa Orbanom: Srbija - kapija Balkana i ključna zemlja za bezjednost EU

Vučić sa Orbanom: Srbija - kapija Balkana i ključna zemlja za bezjednost EU
Foto: Tanjug/Milos Milivojevic | Vučić sa Orbanom: Srbija - Kapija Balkana i ključna zemlja za bezjednost EU

BEOGRAD - Srbija treba da bude dio EU jer je kao kapija Balkana ključna zemlja za njenu bezbjednost, a šengenska granica ne treba da bude između Srbije i Mađarske, već na jugu, poručio je danas u Horgošu premijer Mađarske Viktor Orban.

Otvarajući radove na obnovi pruge Subotica -  Horgoš - Segedin, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je ocijenio da su Srbija i Mađarska zajedno mnogostruko jače, što pokazuje i projekat modernizacije pruge, koji će građanima omogućiti da iz Subotice do Segedina stižu za 35 minuta i time se dodatno približe u svakom pogledu.

Orban je naveo da je Srbija već godinama spremna da bude dio EU, koja bi njenim građanima trebala da omogući da kroz Mađarsku i druge zemlje prolaze bez pasoša.

Mađarski premijer smatra da Mađarska u Srbiji ima ne samo prijatelja nego i brata, o čemu svjedoče odnosi dvije zemlje i pruga od Subotice do Segedina, koja je simbol zajedničkog napretka i nove budućnosti dva naroda.

"Strane sile su nam uvijek donosile samo nemir. Sve što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda. Vrijeme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", poručio je Orban.

Podsjetivši da je pruga između Subotice i Segedina morala da bude ukinuta zato što su se po njenim šinama kretali migranti koji su išli ka Evropi, Orban je ocijenio da je to priča karakteristična za Centralnu Evropu i Balkan.

Vučić je zahvalio Orbanu i Mađarskoj za sve što rade za Srbiju, ocijenivši da odnosi dvije države i dva naroda nikada u istoriji nisu bili bolji.

Prema njegovoj ocjeni, prostor između Subotice i Segedina po završetku modernizacije pruge postaće razvojno čvorište za privredu, turizam i kulturu dva naroda, čime će dodatno unaprijediti veze i produbiti povjerenje između dva naroda.

"Naše komšije Mađari kažu 'Ko sme, taj pobeđuje'. To je ono što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom. Zahvalan sam mu što je napravio potpuno nove odnose, u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti jaču Mađarsku, kao što će snažnija Mađarska značiti jaču i uspešniju Srbiju", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je da su Orban i drugi mađarski političari na međunarodnim skupovima imali više hrabrosti i želje da učine nešto dobro za Srbiju od mnogih srpskih predstavnika.

Vučić je istakao i da će se rekonstrukcijom pruge od Subotice do mađarske granice u dužini od 26 kilometara znatno sratiti vrijeme putovanja do Segedina jer će se vozovi kretati brzinom od 120 kilometara na čas.

Osim pruge biće obnovljene stanične zgrada u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i još dva stajališta 13 putnih prilaza.

Ugovor za obnovu pruge potpisan je 12. juna, a završetak radova planiran je za novembar naredne godine.

Vrijednost radova procijenjena je na 10,2 milijarde dinara (oko 87 miliona evra).

Za izvođača je izabrana ruska kompanija "RŽD internešnel", koja u posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom "Karin komerc".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije