Ex -Yu

Vučić sa Putinom 25. novembra?

Vučić sa Putinom 25. novembra?
Foto: Tanjug/Arhiva | Vučić sa Putinom 25. novembra?

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je preliminarno dobio datum za sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je to 25. novembar, na kojem će razgovarati o daljoj isporuci ruskog gasa iz Rusije u Srbiju i cijeni tog energenta.

On je potvrdio da ga je direktor "Srbijagasa" Dušana Bajatovića po povratku iz Moskve sa pregovora o daljim isporukama gasa i cijeni, upoznao da su mu ruski sagovornici rekli da sve po tom pitanju zavisi od susreta Vučića i Putina.

"Mi ćemo da se izborimo za nas i za svakog proizvođača u Srbiji. Neće moći da budu onako niske cene za industriju kao do sada, ali verujem da će biti podnošljive i svakako bolje, nego bilo gde drugo u Evropi, i za gas i za struju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija prvi prijedlog za kupovinu gasa ne bi mogla da izdrži, odnosno formula 70 odsto tržišne cijene, a 30 odsto formula "naftna platforma", što znači blizu 800 dolara na 1.000 metara kubnih gasa, što je tri puta više nego što Srbija sada plaća.

On je naveo da se vjerovalo da će cijena gasa da pada na tržištu.

"Očigledno da analize nisu bile ispravne. Danas je na berzi u Holandiji koja je referentna za Evropu cena 1.200 dolaru po hiljadu kubnih metara gasa. A mi ga kupujemo za 270 dolara i imamo ugovor do kraja godine", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da se dijelom gasa snabdijeva i elektrosistem Srbije, da bi imali bolju cijenu za električnu energiju.

"U ovom trenutku imamo nešto gasa iz našeg skladišta koje moramo da trošimo sada, što ja ne podnosim. Zato što ta skladišta uvek čuvamo za crne dane, kao što imamo i skladišta medicinske opreme i svega", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija svoj dio gasa u skladištima gotovo napunila, jer tako rade domaćini, ali da najviše mrzi kada se mora trošiti taj gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije