Ex -Yu

Vučić stigao u sjedište EU

Vučić stigao u sjedište EU
Foto: Tanjug | Vučić stigao u sjedište EU

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u sjedište evropske Službe za spoljne poslove u Briselu, gdje će se najprije sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon tog sastanka, biće održana radna večara, kojoj će prisustvovati i kosovski predsjednik Hašim Tači.

Ovo je prvi sastanak Vučića i Tačija poslije dva i po mjeseca od kako je zastao dijalog Beograda i Prištine, a održava se u vrijeme kada su privremene prištinske institucije odlučile da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije.

U saopštenju Službe za spoljne poslove Evropske unije navedeno je da se očekuje da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi svoju spremnost da intenziviraju napore u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put.

Predsjednik Vučić je ranije danas u Helsinkiju, pred odlazak u Brisel, istakao da o odnosima sa Prištinom, oni koji razmišljaju o pokazivanju mišića, treba da razmisle o ceni koju bi trebalo da platimo.

"Ja ne želim da podlegnem ličnim ocenama iako nije ni malo ni prijatno ni lepo da razgovaram sa Tačijem, niti sa bilo kim od njih. Ali, kao što sam u više navrata rekao, bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati", naveo je Vučić.

On je kazao da mi volimo s vremena na vrijeme da razmišljamo o pokazivanju mišića, a zaboravljamo na cijenu koju bi trebalo da platimo.

"Koliko je suviše važan (mir) da sve drugo nije za porediti s tim. Ljudi koji bi da pokazuju mišiće moraju dobro da znaju podatke, sve dobro razmeju da bi onda mogli svojim emocijama da daju oduška. Ja nemam pravo na to i moram da se ponašam mnogo odgovornije od svih drugih u regionu, a to prepoznaju u međunarodnoj zajednici", naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije