Ex -Yu

Vuletić: Najveći gubitnici stranke koje su pozivale na bojkot

Vuletić: Najveći gubitnici stranke koje su pozivale na bojkot
Foto: Tanjug/Arhiva | Vuletić: Najveći gubitnici stranke koje su pozivale na bojkot

BEOGRAD - Najveći gubitnici parlamentarnih izbora su stranke koje su pozivale na bojkot, ali i stranke koje su pomislile da samostalno mogu preći cenzus od tri odsto, iako je bilo prostora za koalicije, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

On je za Tanjug rekao da je pozivanje na bojkot dovelo do toga da je opozicija izgubila tradicionalna uporišta, kao što su centralne beogradske opštine, ali i druga uporišta u Srbiji.

"Gubitnici su i stranke koje su se na neki način polakomile cenzusom od tri odsto i pokušale same da izađu na izbore, iako je bilo prostora za ukrupnjavanje i da tako pređu cenzus", naveo je Vuletić.

Najveći dobitnik je, smatra on, SNS i predsjednik Aleksandar Vučić, jer je on političar koji je najbolje uspio da sagleda potrebe i probleme s kojima se građani Srbije suočavaju.

Pojašnjava i da je ovo neka vrsta homogenizacije Srbije, a da se to dešava kada građani osjećaju svojevrsnu prijetnju, pritisak sa strane.

"To jeste tako imajući u vidu sve što se dešava oko Kosova i brojne drugi izazovi s kojima je suočen srpski narod u okruženju", naveo je on.

Za njega je iznenađenje izbora i to što je SNS osvojila gotovo dvije trećine glasova i da je to pobjeda koja i obavezuje, jer kada neko ima apsolutnu vlast od njega se očekuje i apsolutna odgovornost.

"Vučić je svestan te činjenice i već je sinoć pozvao stranačke kolege da ih pobeda ne opije, da ne dozvole sebi aroganciju, jer ovako velike pobede u sebi nose i klicu velikih sunovrata", naveo je on i dodao da to predsjednik Vučić kao iskusan političar zna.

Napominje da su građani dali povjerenje SNS, ali da očekuju da to povjerenje bude uzvraćeno rezultatima koji su narodu obećani u kampanji.

Opozicija iz svega ovog, kako je rekao, mora da izvuče pouke i ukoliko nastavi da se ponaša kao do sada imaćemo i dalje dominaciju SNS.

"Stranke koje su izašle na izbore, a nisu ostvarile adekvatan rezultat, tu mislim na Pokret slobodnih građana, 1od5 miliona, njihova sudbina je sada neizvesno", naveo je Vuletić.

Sa druge strane, stranke kao što je bivši DSS, odnosno Metla pokazala bolji rezultat nego što su bile prognoze i da je moguće da će imati "svjetliju budućnost" i da će u narednom periodu uspjeti da ojačaju.

"Videćemo kako će se SPAS - Aleksandar Šapić snaći u novoj situaciji, da li će uspeti da okupi i koga i da li će se etablirati kao jedna nova stranka koja će predstavljati značajnog aktera na političkoj sceni. Sada to zavisi od njegove političke umešnosti", naglasio je on.

Podsjeća da je Šapić do sada dobro razumio politiku, da je uspijeva da kapitalizuje svaku priliku.

Za SNS kaže da su najavili da će da osvježi svoje redove mladim ljudima i da sada za to imaju lagodniju priliku, jer imaju mnogo više pozicija na koje mogu da dovedu te kadrove, a da ne izazovu potrese time što bi neki stariji kadrovi, koji su zaslužili uspjeh na izborima, morali da se povuku.

"Nema velikog prostora za formalne kolacije, ali SNS će morati da na ovaj ili onaj način uključi u politički život i političke ličnosti koji nisu članovi SNS, jer država i partija nisu isto i to je ono što predsednik SNS zna. Ako hoćete da imate dinamičan politički život moraćeteda uključite ljude iz drugih stranaka koje nisu prešle cenzus", rekao je on.

Smatra da je izlaznost bila na uobičajenom nivou umanjena za ono što su posljedice poziva na bojkot i straha od korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije