Ex -Yu

Vulin: Napad na biće RS, odgovoriti jedinstvom

Vulin: Napad na biće RS, odgovoriti jedinstvom
Foto: Tanjug/AP arhiva | Vulin: Napad na biće RS, odgovoriti jedinstvom

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je inicijativa SDA za promjenu naziva Republika Srpska provokacija i napad na samo biće RS, na koji se, poručuje, mora odgovoriti jedinstvom.

"Naravno da je to pravno apsolutno nemoguće, pošto je Ustavom BiH jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska. Ne možete vi odlukom Ustavnog suda menjati sam Ustav“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu upitan da prokomentariše incijativu SDA za promjenu imena RS.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog te inicijative, ali ne zato što ona može da ukine RS, jer ne može, već zato što govori o veoma lošim namjerama prema RS i prema Srbima koji žive u BiH.

Prema njegovim riječima, ta inicijativa će blokirati politički život u Bosni i Hercegovini i produbiti podele.

"Ova inicijativa će izazvati reakcije kod Srba u BiH, i ja se zaista nadam da će Srbi u BiH pokazati smirenost, ali i više od svega, pokazati jedinistvo. Na ovakvu provokaciju, na ovakav napad na samo biće Repulike Srpske mora se odgovoriti jedinstvom", poručio je Vulin.

On je podsjetio da je Srbija garant Dejstonskog sporazuma i da je za nas bilo kakva promjena tog sporazuma apsolutno neprihvatljiva.

"Samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore ako nešto hoće da promene, nikakvi sudovi, a posebno nikakva sila. Veoma sam zabrinut za razvoj političke situacije u BiH. Znam da će Repblika Srpska opstati i samo Srbe molim da budu mirni i da budu jednistveni", poručio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije