Ex -Yu

Vulin: Politika Vučića je samostalnost u donošenju odluka

Vulin: Politika Vučića je samostalnost u donošenju odluka
Foto: Tanjug | Vulin: Politika Vučića je samostalnost u donošenju odluka

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Skupštini Srbije da je politika ove države i njenog predsjednika Aleksandra Vučića samostalno donošenje odluka, briga o ekonomiji, ali i o bezbjednosti.

Obrazlažući poslanicima Sporazum između Vlade Srbije i Vlade države Palestine u oblasti bezbjednosne saradnje i Prijedlog zakona o potvrđivanju konvencije o trgovini žitaricama, Vulin je istakao da ti prijedlozi govore u prilog politici slobodne, samostalne Srbije, koja sama donosi odluke i traži prijatelje u čitavom svijetu.

Ministar je posebno naglasio, obrazlažući Sporazum u oblasti bezbjednosne saradnje između Srbije i Palestine, da ta zemlja ima principijelni stav kada je u pitanju lažna država Kosovo.

"I to treba ceniti i poštovati. Nećemo i nikada nismo u ovom Domu delili zemlje na velike i male, one koje su nam blizu ili geografski udaljene. Svaka zemlja koja hoće da sarađuje sa nama treba da ima priliku i mogućnost. Svaki alat koji možemo da iskoristimo u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, krijumčarenja, terorizma treba da bude iskorišćen i na raspolaganju državnim organima Republike Srbije", poručio je Vulin.

Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Palestine, kako je precizirao, omogućiće ispunjavanje zajedničkih interesa dvije zemlje u unapređenju saradnje u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, terorizma, finansiranja terorizma, nezakonite trgovine oružjem i opasnim materijama.

Dodao je da će njim biti unapređena i saradnja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, krijumčarenja, krivičnih djela protiv intelektualne svojine, visokotehnološkog kriminala, falsifikovanja, posjedovanja i upotrebe falsifikovanih isprava i novca, nezakonite trgovine narkoticima i psihotropnim supstancama.

Vulin je ukazao da je Sporazumom predviđena i oblast civilne odbrane i spasavanja, kao aspekta bezbednosne saradnje.

Govoreći o Prijedlogu zakona o potvrđivanju konvencije o trgovini žitaricama iz 1995, Vulin je objasnio da je riječ o velikoj žitarskoj organizaciji, koja ima 56 članica, koje su veliki uvoznici i izvoznici žita i koji međusobno razmjenjuju informacije i podatke.

Ministar je istakao da je interes svake zemlje koja ima razvijenu privredu, što Srbija svakako ima, da bude član Svjetske žitarske organizacije i da saznaje iz prve ruke trendove u svijetu, da im se na vrijeme prilagodi i predvidi promjene na svjetskom tržištu kako bi našoj poljoprivredi bilo lakše.

"Srbija je samostalna, donosi svoje odluke slobodno i ima interes da bude član Svetske žitarske organizacije", poručio je Vulin i pozvao poslanike da u danu za glasanje podrže predložene zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije