Ex -Yu

Vulin: Srbija neće dozvoliti reviziju istorije

Vulin: Srbija neće dozvoliti reviziju istorije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vulin: Srbija neće dozvoliti reviziju istorije

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije i da se prekrajanjem prošlosti opravdavaju događaji iz devedesetih, niti pristati na to da su sve žrtve iste.

Vulin je istakao da se moral jednog narod ubija revizijom istorije.

"Da slomite ovaj narod, da ga jednom zauvek uklonite sa istorijske pozornice, treba da mu promenite istoriju, da počne da se stidi sebe samog i da prihvati da mu drugi pišu istoriju", naveo je Vulin.

On je istakao da je Ministarstvo uvelo ediciju "Ratnik" zato da ovom narodu drugi ne pišu istoriju.

"Ponosni smo na svoju istoriju i nećemo dozvoliti da nam je drugi pišu. Zato smo pokrenuli ediciju `Ratnik`", rekao je Vulin na tribini "Pokušaj revizije istorije" na štandu Ministarstva odbrane na Beogradskom sajmu knjiga.

Vulin je naveo da su iz svih sredstava informisanja, gdje god su mogli, napali ediciju "Ratnik", ne polemišući sa knjigom ni sa autorima, odnosno sa pravom autora da pišu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Pravo je čudo da nikome ne smeta knjiga u kojoj (Ramuš) Haradinaj opisuje kako je ubio policajca i nastavio da mirno jede pljeskavicu. Ali, ako Srbi progovore svoju istinu, to je za svaku osudu i to se mora sprečiti", rekao je Vulin.

On je istakao da je istorija građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ istorija brutalnog izvrtanja činjenica u realnom vremenu, napominjući da su pri tome činjenice prestale da budu obavezujuće.

Vulin je podsjetio na namjeru da bude donesena rezolucija o genocidnosti srpskog naroda, da Srbi budu jedini narod na planeti koji je trebalo da bude određen kao genocidan.

"Da bi to bilo moguće, morate da promenite istoriju, pa se s tim u vezi govorilo o Jasenovcu kao o radnom logoru, a unazad i da je Prvi svetski rat započeo pucnjem Gavrila Principa", rekao je Vulin, te ocijenio da je obilježavanje Velikog rata bio pokušaj da se svijetu objavi kraj istorije.

Na tribini su učestvovali i istoričar Mile Bjelajac i akademik Darko Tanasković, koji je povodom problematike revizije istorije, istakao da srpski narod treba da se trudi da istina o stvarnosti i prošlosti bude što bliža realnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije