Ex -Yu

Vulin: Stvaranje velike Albanije najveća pretnja miru

Vulin: Stvaranje velike Albanije najveća pretnja miru
Foto: Tanjug | Vulin: Stvaranje velike Albanije najveća pretnja miru

BEOGRAD - Glavni bezbjednosni problem na Balkanu i najveća prijetnja miru je pokušaj stvaranja "velike Albanije", nove države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, dijelove Srbije, Crne Gore, Makedonije i čak jednog dijela Grčke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je na konferenciji “Ka bezbednijoj Srbiji” na panelu “Regionalna bezbednost” naveo da je suštinsko pitanje naše bezbjednosti, bezbjednosti čitavog regiona, pitanje stvaranja "velike Albanije".

“Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestrpljivost, veliku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine. To je najozbiljna pretnja miru na Balkanu, stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke”, kazao je Vulin.

Osvrnuvši na raniju izjavu Hašima Tačija da Albanci sanjaju san o ujedinjenju, te izjava Edija Rame da Kosovo i Albanija treba da imaju jednog predsjednika, kao i izjava predsjednika Albanije o granicama kao glavnom bezbjednosnom problemu Balkana - stvaranju velike Albanije, Vulin je rekao da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

"A, ako sukobi na Balkanu ponovo ožive, to će se desiti zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja. Svaki pokušaj Srba da formulišu svoje interese i svoje pravo na postojanje nailazi na osudu, pa čak i tako banalno kao što je odlazak našeg predsednika Aleksandra Vučića da otvori bolnicu”, naveo je Vulin.

Prema njegovim riječima, odlazak predsjednika Vučića u Istočno Sarajevo namjerno je protumačeno kao da se Srbija miješa u život nekih drugih.

“Legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša drugima, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive”, istakao je.

Vulin je kazao da Balkan jeste "bure baruta", ali da se fitilj ne nalazi na Balkanu, niti se ikada nalazio na Balkanu.

Mnogo je, kazao je, bezbjednosnih izazova, od nelegalnog otcjepljenja autonomne pokrajine Kosova i Metohije, islamskog fanatizma, migrantske krize, ali da je više od svega nepostojanje jasnih pravila i kršenje međunarodnog prava najveći bezbjednosni izazov na ovim prostorima.

“Bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije KiM međunarodno pravo je uništeno i nema jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati”, kazao je ministar odbrane.

Naveo je primjer licemerja koje proizilazi iz kršenja međunarodnog prava i kazao da Albanci na KiM pokušavaju da formiraju vojsku Kosova, protivno svim međunarodnim dogovorima, Rezoluciji 1244, a da se svi slažu oko jedne stvari, a to je da vojska Kosova ne postoji.

“Srbija kaže vojska Kosova ne sme da postoji, drugi kažu da bi bilo ipak dobro da ona postoji, ali se slažu da ne postoji. Međutim, u nekoliko svetskih prestonica nalaze se ljudi koji nose uniformu vojske Kosova i koje zemlje domaćini priznaju kao legitimne izaslanike ministarstva odbrane i vojske Kosova. I kada razgovaramo sa ambasadorima tih zemalja oni slegnu ramenima i kažu mi smo tako odlučili i tačka. To tačka i mi smo tako odlučili je najveća pretnja miru na Balkanu”, kazao je Vulin.

Zaključio je da odsustvo i brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila su najveća prijetnja na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije