Ex -Yu

Vulin: Zadržati status vojno neutralne države

Vulin: Zadržati status vojno neutralne države
Foto: Tanjug | Vulin: Zadržati status vojno neutralne države

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas je na sastanku sa predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Mihailom Kostarakosom u Beogradu naglasio da je spoljnopolitički cilj Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Vulin je rekao da putem procesa evropskih integracija Srbija izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbjednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

On je naveo da ćeu narednom periodu biti uloženi dodatni napori za otpočinjanje učešća srpskih predstavnika i u civilnim misijama pod vođstvom EU, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U saopštenju je navedeno da je Srbija prošlog mjeseca, nakon potpisivanja Note o pristupanju Borbenoj grupi EU "Helbruk" od svih država učesnica, postala punopravna članica ove grupe čime se zaokružilo učešće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u svim raspoloživim mehanizmima Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

Administrativni ugovor koji je Ministarstvo odbrane potpisalo sa Evropskom odbrambenom agencijom u velikoj mjeri doprinosi unapređenju vojnih i odbrambenih sposobnosti, jačanju domaće namenske industrije, istraživačkih potencijala srpskih instituta, širenju tržišta, kao i tehnološke modernizacije oružanih snaga, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije