Ex -Yu

Vulin podnio ostavku

Vulin podnio ostavku
Foto: Tanjug/Arhiva | Vulin podnio ostavku

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski izjavio je da je Aleksandar Vulin podnio ostavku na mjesto predsjednika te stranke 30. novembra i zamrzao članstvo.

"Vulin je 30. novembra po saznanju da je predlog Nacionalnog saveta za bezbednost da bude imenovan na mesto direktora BIA podneo ostavku na mestu predsednika PS, kao i na sve funkcije u PS i zamrzao članstvo u Pokretu socijalista", rekao je Komlenski za Tanjug.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin imenovan je prije nekoliko dana za direktora Bezbjednosno-informativne agencije.

Odluka o imenovanju Vulina, koji je do nedavno bio ministar unutrašnjih poslova, donijeta je na sjednici Vlade.

Prije Vulina na toj funkciji bio je Bratislav Gašić, sadašnji ministar policije.

Aleksandar Vulin rođen je 2. oktobra 1972. godine u Novom Sadu, sin je inženjera Ranka i medicinske sestre Bose.

Porodica Vulin vodi poreklo sa Manjače u Republici Srpskoj.

Po obrazovanju je pravnik. Kao polaznik 6. klase, završio je 2017. godine Visoke studije bezbjednosti i odbrane pri Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane u Beogradu, najviši nivo usavršavanja u sistemu našeg vojnog školstva.

Bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi "Super press“ od 2000. do 2002. godine, a potom  od 2003. do 2007. godine bio je direktor marketinga u firmi "Color press“, a zamjenik generalnog direktora "Color media international“ od 2007. do 2012. godine.

Vulin je jedan period svog života posvetio novinarstvu i pisanju. Bio je kolumnista listova "Politika", "Svet", "Nacional", "Centar", politički komentator radija "Indeks“, a bio je i odgovorni urednik srpskog nedeljnika "Pečat“.

Autor je četiri knjige - političke studije Polit art i tri romana "Mrak“, "Opadanje“ i "Lepota“. Tri knjige su prevedene na ruski jezik i jedna na španski jezik.

Vulin je dva puta biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za odbornika u Skupštini grada Beograda i odbornika u Opštini Rakovica.

Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. godine imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U junu 2015. godine postavljen je za predsjednika Radne grupe za rešavanje problema mješovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Republike Srbije.

U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na dužnost ministra odbrane stupa juna 2017. godine.

Aleksandar Vulin je u oktobru 2020. godine izabran za ministra unutrašnjih poslova i tu funkciju je vršio do kraja oktobra 2022. godine.

Dobitnik je više značajnih priznanja i odlikovanja.

Odlikovan je ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vjencem 9. januara 2020. godine povodom Dana Republike.

Dobitnik je Vidovdanske povelje, za izuzetan doprinos i afirmaciju Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici. Dobitnik je Zlatne plakete Ministarstva odbrane, za izuzetno angažovanje i doprinos.

Patrijarh srpski gospodin Irinej odlikovao je Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Aleksandra Vulina, koji je bio na njenom čelu, Ordenom Svetog Save prvog reda.

Akademija za nacionalnu bezbijednost  dodelila je Aleksandru Vulinu najviše priznanje – Grb Akademije.

Aleksandru Vulinu dodijeljen je i počasni letački znak pilota. Vazduhoplovni savez Srbije dodijelio mu je zlatnu plaketu, dok su pripadnici 63. padobranske brigade u znak zahvalnosti Vulinu poklonili crvenu beretku.

Aleksandru Vulinu dodijeljeno je i priznanje "Čovek među ljudima“ Komesarijata za izbjeglice i migracije, prvi put ličnosti koja nije pripadnik Komesarijata.

Dobitnik je nagrade "Kapetan Miša Anastasijević“ koja se dodeljuje najuspješnijim pojedincima.

Ruska Federacija Aleksandru Vulinu dodijelila je medalju za lični doprinos u organizaciji Vojne parade u Moskvi povodom obilježavanja 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, a odlikovan je i ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane.

Aleksandar Vulin dobitnik je mnogobrojnih nagrada i povelja koje gradovi i opštine širom Srbije dodeljuju ličnostima za posebne zasluge.

Proglašen je za počasnog građanina Vitine, Leposavića, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice. Proglašen je i za počasnog građanina Opštine Ribnik u Republici Srpskoj.

Izborom na mjesto direktora Bezbednosno- informativne agencije 1. decembra 2022. godine, zamrzao je čelno mjesto u svojoj partiji Pokret socijalista koju je osnovao 2008. godine zajedno sa akademikom Mihajlom Markovićem, a koja je dio koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije