Ex -Yu

Za rubriku "Vjerovali ili ne": Optužili Moskvu da je formirala Vladu u Prištini

Za rubriku "Vjerovali ili ne": Optužili Moskvu da je formirala Vladu u Prištini
Foto: Ilustracija | Za rubriku "Vjerovali ili ne": Optužili Moskvu da je formirala Vladu u Prištini

BEOGRAD - Strah od "ruskog uticaja" na Balkanu oteo se kontroli do te mjere da je formiranje kosovske vlade pripisano - Rusiji.

Vlada Ramuša Haradinaja na Kosovu formirana je posredovanjem zvaničnog Beograda i Moskve, a ključnu ulogu u tome su imali Aleksandar Vučić, Hašim Tači i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. To su glavni akcenti analize ljubljanskog Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), o političkim prilikama na Kosovu i Metohiji.

U daljoj analizi tog instituta nema dodatnog objašnjenja na koji način je to Moskva konkretno uticala na formiranje kosovske vlade, osim što se Pacoli označava kao "ruski čovjek".

Takvim stavom, Kosovo je stalo rame uz rame sa ostalim vladama balkanskih država koje su "optužene", i to bez dokaza, da su nastale pod uticajem Rusije. Kosovo koje je godinama pod direktnim, neskrivenim i svakodnevnim uticajem Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih centara moći.

Čemu služe takve manipulacije?

Što se Kosova tiče, Behljuj Bećaj, politikolog iz Prištine, kaže da je njegova procjena da je tamošnja vlada sastavljena — slučajno. Utoliko prije smatra da su ovakve procjene manje bitne od činjenice da je vlada Kosova avanturistička, na čelu sa premijerom avanturistom.

"Ta vlada je neozbiljna, a ja ne mislim da ozbiljni ljudi daju doprinos da se napravi neozbiljna vlada. Nezavisno da li je neko imao motiv da bude povezana sa Moskvom, Beogradom ili ne znam sa kim. Problem je u tome što je ovo vlada pojedinaca i uslovljavanja. Što se mene tiče, lakše je objasniti situaciju u odnosu na Beograd, jer Vučić može da povuče svojih deset poslanika, nego u odnosu na Rusiju", objašnjava Bećaj.

Vlada na Kosovu, dodaje on, do te mere je nestabilna da je dovoljno da joj zafali jedan čovjek u parlamentu i da ostane bez mogućnosti da izglasa bilo koji zakon.

"Ja ne mislim da bi neko iz međunarodne zajednice, odnosno, neko iz Rusije, pozvao bilo koga i rekao: ’Ajde sad…‘ Uostalom, kakva bi to ozbiljna država sastavljala takvu vladu, koja ne može da bude sigurna ni da li će joj sljedeća sjednica biti uspješna ili ne?!", pita se Bećaj.

Ssagovornik objašnjava da je pominjanje Bedžeta Pacolija kao ruskog čovjek proisteklo zbog činjenice da je on nekada imao poslovne veze sa Rusijom i Borisom Jeljcinom, te se sada taj odnos iz devedesetih godina prošlog vijeka samo "prenosi" na sadašnjost i eventualno na budućnost.

Činjenica jeste da je Pacoli omogućio stvaranje ove vlade, ali naš sagovornik ne vidi razlog da se on smatra "ruskim čovjekom" jer je svojevremeno renovirao Kremlj.

"Što se mene tiče, milim da je za nas prednost da imamo biznismene koji sarađuju sa ljudima od uticaja bilo gdje, pa čak i u Rusiji, Kini, kome to može da smeta", mišljenja je Bećaj. 

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije