Ex -Yu

Zaev: Balkan više nije tempirana bomba

Zaev: Balkan više nije tempirana bomba
Foto: Tanjug/AP arhiva | Zaev: Balkan više nije tempirana bomba
Tanjug

SKOPLJE/BEOGRAD - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je sinoć da smatra da Balkan više nije tempirana bomba, već da je to "evropski Balkan na kojem se grade mostovi prijateljstva, gdje se kroz dijalog i razgovor pronalaze rješenja".

"Ubijeđen sam da i ona rješenja koja još nisu pronađena, da će se pronaći uz dijalog", rekao je Zaev za N1 i dodao da ne misli da je dobra ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije, već da je to zajednička budućnost svih država regiona u EU.

Zaev je kazao i da makedonski narod ima veliko poštovanje prema susjednim narodima i njihovom rukovodstvu.

"I sa premijerom Ramom i predsjednikom Vučićem, premijerkom Brnabić gradimo odlične odnose saradnje za unapređivanje svakog mogućeg apsekta u duhu četiri evropske slobode, za saradnju Srba, Albanaca, Makedonaca ovdje na Balkanu", dodao je on.

Srbija je donirala nekoliko hiljada vakcina Sjevernoj Makedoniji, a upitan da li je time završen period od prije četiri godine kada je prijetio prekid diplomatskih odnosa dvije zemlje, Zaev je odgovorio da su srpski i makedonski narod uvijek bili bratski.

"Uvijek su srpski i makedonski narod bili veliki prijatelji i braća, veći dio su pravoslavni hrišćani, imamo odličnu saradnju. U prošlosti smo imali određenih drama koje su se dešavale pri promjeni vlasti sredinom 2017. godine, jer se u našoj zemlji odvijao proces velikog prisluškivanja ljudi", rekao je Zaev i dodao da je odmah kada je preuzeo funkciju u novoj vladi sa Vučićem riješio problem i od tada imaju saradnju koja se stalno unapređuje.

On je dodao da su u Sjevernoj Makedoniji prije nekoliko mjeseci donijeli odluke da ponovo vrate srpski jezik kao izborni od trećeg do šestog razreda i da je u pripremi da se to učini i u višim razredima.

"Posljednji čin bratske ljubavi koju je pokazao srpski narod da se donira više od 8.000 vakcina kada postoji nedostatak vakcina svuda u svijetu i kada ih Srbija nema dovoljno, to je zaista ogroman čin prijateljstva koji ja i naš narod nećemo zaboraviti", naglasio je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao da neće biti problema za prolazak državljana Srbije kroz Makedoniju.

"Pronaćićemo najfleksibilnija rješenja da građani Srbije dolaze i prolaze kroz Sjevernu Makedoniju, a i da mi idemo u Srbiju", kazao je Zaev.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije